לאור זמינות החיסונים נגד וירוס הקורונה (SARS-CoV-2), ולטובת מטופלים החולים במחלות מעי דלקתיות, פרופ' ניצן מהרשק, מנהל יחידת מחלות מעי דלקתיות בבית החולים איכילוב ורופא בגסטרומד, ריכז עבורכם מספר עובדות שנועדו להפיג חששות ולתת מענה:
זמינות החיסונים
בישראל מחסנים את הציבור בחיסון של חברת פייזר, ובהמשך ייכנס לשימוש גם החיסון של חברת מודרנה. שני החיסונים ניתנים בזריקה לשריר, בשתי מנות, בטווח של שלושה שבועות זו מזו. החיסונים קיבלו את אישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). הם נחשבים לבטוחים ויעילים ושיעור מניעת ההדבקה קרוב ל- 95%.
תופעות הלוואי
במרבית המקרים תופעות הלוואי שדווחו היו קלות. התופעות כללו אי נוחות באזור הזריקה, עייפות, כאבי שרירים, חום, צמרמורת, בחילה, כאב ראש והרגשה כללית רעה, בדומה לתופעות המופיעות סביב חיסונים אחרים, כגון חיסון השפעת.
תופעות אלה אינן מעידות על הדבקה בוירוס, אלא על הפעלה של מערכת החיסון כנגד החלבון של הוירוס.
החיסון הניתן כולל חומר גנטי של הוירוס, המהווה בסיס לייצור חלבון של הוירוס על ידי תאי השריר אליהם הוא מוזרק. חשוב להבין כי לא נוצר וירוס בגוף ואין כניסה של החומר הגנטי של הוירוס לגרעין התאים האנושיים. כך, גם אין סיכון לפגיעה גנטית כזו או אחרת.
מערכת החיסון מפתחת נוגדנים כנגד חלבון זה וכך נוצרת הגנה בכ- 95% מן החולים גם אם הם נחשפים לוירוס. רמת הנוגדנים מגיעה לשיאה כ-4-5 שבועות ממתן המנה הראשונה של החיסון, אך עדיין לא ברור מה משך התקופה בה מקנה החיסון הגנה.
מטופלים החולים במחלות מעי דלקתיות
למרות שהחיסון לא נבדק בחולים הסובלים ממערכת חיסון מדוכאת, מומלץ לכלל האוכלוסיה להתחסן, כולל מי שחלה בוירוס הקורונה. בכלל זה חולים במחלות מעי דלקתיות המטופלים בתרופות ביולוגיות, במולקולות קטנות ובסטרואידים. היות ולא מדובר בוירוס חי, החיסון אינו מסכן חולים המטופלים בתרופות המדכאות את פעילות מערכת החיסון.
חששות ותזמון ההזרקה
למרות שעלה חשש שהחיסון עלול לגרום להתלקחות מחלות מעי דלקתיות, אין כל עדות שהוא גורם לכך. לכן, בחולים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות ומחלות אחרות הקשורות במערכת החיסון, מומלץ לקבל את החיסון.
לגבי תזמון החיסון בחולים הנוטלים תרופות המשפיעות על מערכת החיסון – החשש הוא שהחיסון יהיה פחות יעיל כאשר ניתן בסמוך לזמן בו ניטלת תרופה המשפיעה על מערכת החיסון. גם לעניין זה אין תשובות ודאיות כעת. המחשבה היא שבחולים הנוטלים תרופות אשר רמתן משתנה לאורך הזמן, כדאי לתזמן את החיסון למועד בו רמת התרופה נמוכה יחסית.
היות והחיסון ניתן בשתי מנות בטווח של 3 שבועות, כמעט בלתי אפשרי לתזמן את הדברים. לכן, ההמלצה הכללית היא לקבל את החיסון לפחות בטווח של יום-יומיים מהזרקת התרופות הביולוגיות.
בתרופות המוזרקות מדי שמונה שבועות, אפשר לנסות לתזמן את החיסון הראשון ארבעה שבועות מההזרקה, ואת השני שבוע לפני ההזרקה הבאה.
לגביי שאר התרופות – אין מועדים אופטימליים, ובכל מקרה לא מומלץ לדחות מתן תרופות ביולוגיות או אחרות, שכן ישנה סכנה שמחלת המעי תתלקח.
הריון
אין מידע לגבי מתן החיסון בהריון. עם זאת, קרוב לוודאי שהחיסון אינו מסכן את העובר או את האם. החומר המוזרק משפיע מקומית באזור השריר ונהרס תוך ימים ממתן החיסון וקרוב לוודאי שאינו מגיע אל העובר כלל. ההחלטה לגביי החיסון נתונה בידי האם, אך חשוב לדעת כי נשים בהריון חשופות למחלה קשה יותר במידה והן נדבקות בוירוס. לכן, קרוב לוודאי שהסכנות הטמונות בתופעות הלוואי של החיסון, נמוכות מהסכנות הכרוכות במחלה בעת ההריון. היות והשליש הראשון של ההריון הוא הקריטי ביותר, יתכן ועדיף לתת את החיסון החל מהשליש השני.
קרוב לוודאי שאין בעיה לקבל את החיסון בעת הנקה.
איסורים והגבלות
החיסון אינו מאושר בשלב זה לילדים מתחת גיל 16. פרט לכך, המגבלה היחידה כיום הינה לגביי מטופלים אשר סבלו מתגובה אלרגית קשה (אנפילקסיס) לתרופה אשר ניתנה בהזרקה. מצבים אלה, זקוקים לאישור רופא מומחה לאלרגיה בטרם מתן החיסון.