סיבות
באם את/ה סובל/ת מתלונות של צרבת או כאב במרכז בית החזה או מנזול חמוץ או מרירי בפה ייתכן ואתה סובל ממחלת ההחזר הושיטי. הטיפול הסטנדרטי כיום הוא יעיל ביותר ומסוגל לנטרל את החומציות ולטפל בתלונות באופן יעיל. הבעיה שבחלק [כשליש] מהחולים הטיפול אינו עוזר והתלונות ממשיכות למרות הטיפול המקסימלי [צרבת עקשנית]. בחולים אלו חשוב ביותר להעריך מדוע הטיפול נכשל. הסיבות השכיחות לכישלון הטיפול:
- טיפול חלש שאינו סותר את חומציות הקיבה במידה מספקת. במקרים אלו הפתרון הנו לחזק את הטיפול
- גורמים אחרים שאינם חומצה שגורמים לתלונות דומות כמו מרה או נוזל מעי. הטיפול במקרים אלו הוא ע"י תרופות המחזקות את הסוגר [ספינקטר] בין הוושט לקיבה.
- רגישות יתר של הוושט [וושט רגיש] לארועים של חזרת חומצה אפילו בדרגה חלשה שלא אמורה לגרום לתלונה בחולה רגיל. במחולים אלו הטיפול מבוסס על תרופות להקטנת סף הרגישות לכאב [תרופות ממשפחת הטריקצקלים, SNRI אן SSRI].
מהלך וסיבוכים
לפני הבדיקה
עליך לקרוא את כל ההוראות המצורפות. ליידע את המרפאה מראש לגבי כל מידע רפואי רלוונטי לבדיקה. חשוב לדווח על כל התרופות הניטלות על ידך. ייתכן שיומלץ לשנות באופן זמני את מינון התרופות לצורך הבדיקה ולפעמים להפסיק את הטיפול נוגד החומצה יום לפני הבדיקה. לשם כך מומלץ למלא טופס מצב רפואי [נספח].
כיוון שהקפסולה נצמדת לדופן הושט במהלך בדיקת דרכי העיכול עליונות שגרתית יש לצום 8 שעות ולהמנע משתיה במשך 3 שעות לפני הבדיקה.
לפני הבדיקה תחתום על טופס הסכמה מדעת אותו אתה אמור לקבל כבר לפני הבדיקה. תחתום על הסכמתך המודעת לאחר שתוכל לשאול שאלות נוספות את הטכנאי רק לאחר שאתה משוכנע שאתה מבין היטב את התהליך.
מה עלי לצפות במהלך הבדיקה?
בדיקת האנדוסקופיה מתבצעת בסדציה - הרגעה כך שלא אמורים להרגיש את כל תהליך הבדיקה. מיקום והצמדת הקפסולה לוקחת מספר דקות בלבד.
מה קורה לאחר הבדיקה?
בסיום הבדיקה תעבור לחדר התאוששות ותשאר בהשגחה עד להתאוששות מלאה. לגופך יוצמד מכשיר ההקלטה שתישא אותו על חגורה או רצועה במשך כל ימי הבדיקה. ניתן להסיר את המקלט כאשר מתקלחים או ישנים אבל להקפיד לא להתרחק ממנו מעבר למטר וחצי. תקבל/י יומן לתיעוד מועדי ההופעה של תסמיני ההחזר הוישטי [צרבת, שיעול או כאב] במהלך אכילה או שכיבה.
במהלך כל הבדיקה שנמשכת בין 48-96 שעות לפי החלטת הרופא אפשר לאכול כרגיל ולהמשיך בשגרת היומיום שלך. חלק מהמטופלים דיווחו שהרגישו את הקפסולה בזמן שאכלו, או שהמזון עבר את הקפסולה. אם תסבול מתחושה זו, לעיסה קפדנית של המזון ושתיית נוזלים עשויות להפחית את התחושה.
כיצד נפלטת הקפסולה והאם ארגיש שהיא יצאה?
הקפסולה הנה חד פעמית והיא מתנתקרת ונפרדת מדופן הושט באופן טבעי ועצמאי ומופרשת ללא קושי בצואה. לא צפויה תחושת כאב או אי נוחות כלשהי בזמן פליטת הקפסולה
איך אדע מהן תוצאות האנדוסקופיה באמצעות הקפסולה?
לאחר החזרת הציוד, הרופא שלך יעבד את המידע מתוך מכשיר ההקלטה ויציג על מסך וידאו צבעוני את חומציות הושט לארוך כל הבדיקה וישווה את הנתונים לתלונות שדווחת עליהם. לאחר שהרופא יסיים את הבדיקה, ייצרו עמך קשר וימסרו לך את ממצאי הבדיקה.
מהם הסיבוכים הכרוכים בניטור חומציות באמצעות קפסולה?
סיבוכים עלולים להתרחש, אולם הם נדירים מאוד. אם הבדיקה מתבצעת ע"י אנשי צוות מנוסים אשר עברו הכשרה מיוחדת לביצוע ההליך. סיבוכים פוטנציאליים כוללים התנתקות מוקדמת, אי נוחות, כשל בהתנתקות, קרעים ברירית, דימום וניקוב של דופן הושט. כיון שהקפסולה מוחדרת בזמן אנדוסקופיה עלולה להיות כרוכה בסיכונים נוספים הנובעים מהבדיקה. התערבוטת רפואית וכירוגית עלולה להיות הכרחית בכל אחד מהסיבוכים הללו.