פיטוכימיקלים

קבוצת חומרים המצויות במזונות מן הצומח – פירות, ירקות, זרעים, קטניות ודגנים – המגנים על הצמח מפני השפעות סביבתיות מזיקות. חקר הפיטוכימיקלים מצביע על איכויות מגנות גם על האדם, ובחלקם מפני סוגים שונים של סרטן, מחלות לב ועוד.

מידע כללי

פיטוכימיקלים נחלקים למספר קבוצות, שכל אחת מהן בעלת תפקיד בהגנה על נזקים הגורמים למחלות שונות:

קבוצת הפלנובואידים משמשת כנוגדת חמצון רבת עוצמה המעכבת היווצרות חומרים מסרטנים, ממריצה את הפעילות החיסונית ומגדילה את ההגנה התוך תאית. פלנובואידים מצויים בשפע בפירות ובירקות, ובעיקר בבצל, תפוחים, סלרי ופטרוזיליה, ענבים, יין אדום, תה ירוק, פירות הדר, פירות יער (בעיקר אוכמניות) וחצילים. תבלין הכורכום נמצא אף עשיר בקבוצת פיטוכימיקלים זו.

קרוטונואידים נמנים על הקבוצה השנייה, הכוללת את הבטא קרוטן המצוי בפירות וירקות כתומים, ומאות תרכובות המצויות בפירות וירקות אדומים, צהובים וירוקים כהים. הליקופן המצוי בעגבניות, באבטיח ובאשכולית אדומה, הוא נוגד חמצון רב עוצמה הנמנה על קבוצה זו, ותורם תרומה משמעותית למניעת סרטן הרחם, השד, הערמונית והריאות.

לוטאין ולזיאקסאנטין הם פיטוכימיקלים בעלי איכות המונעת התפתחות נזק תוך עיני המוביל לקטראקט, ומחקרים הוכיחו כי צריכה של תרד, ברוקולי, תירס, פלפל ומלון, מקטינים משמעותית את הסיכוי לפתח קטראקט.

חומרים מקבוצת האינדולים משנים את צורתו של האסטרוגן ובכך תורמים למניעת סרטן השד והערמונית וגם מכילים סיבים, סילניום וויטמין C במינונים התורמים למניעת סרטן המעי הגס. הם מצויים בעיקר בירקות ממשפחת המצליבים, כגון כרוב, כרובית, לפת, קולורבי, צנון.

תרכובות גופרית, ובעיקר אליסין, המצויים בשום ובבצל, תורמים בהפחתת הכולסטרול ובניטרול חומרים מסרטנים.

חשוב לדעת!

חלק מהחומרים נספגים טוב יותר לאחר בישול וחלק אחר דווקא נהרסים בבישול. לכן חשוב לשלב כמות נכבדה של פירות וירקות מבושלים וטריים.

דבר נוסף חשוב ביותר: הדרך האולטימטיבית לספק לגוף את כל צרכיו היא באמצעות המזון. כבר נמצא כי אנשים שנטלו חומרים מסוימים מבודדים באמצעות תוספי מזון דווקא עשו לעצמם נזק יותר מאשר תועלת. לכן, למעט במקרים מסוימים ובוודאי לא על דעת עצמכם, כדאי להסתמך על מזון עשיר בפירות וירקות מכל הסוגים.

פיטוכימיקלים נחלקים למספר קבוצות, שכל אחת מהן בעלת תפקיד בהגנה על נזקים הגורמים למחלות שונות:

קבוצת הפלנובואידים משמשת כנוגדת חמצון רבת עוצמה המעכבת היווצרות חומרים מסרטנים, ממריצה את הפעילות החיסונית ומגדילה את ההגנה התוך תאית. פלנובואידים מצויים בשפע בפירות ובירקות, ובעיקר בבצל, תפוחים, סלרי ופטרוזיליה, ענבים, יין אדום, תה ירוק, פירות הדר, פירות יער (בעיקר אוכמניות) וחצילים. תבלין הכורכום נמצא אף עשיר בקבוצת פיטוכימיקלים זו.

קרוטונואידים נמנים על הקבוצה השנייה, הכוללת את הבטא קרוטן המצוי בפירות וירקות כתומים, ומאות תרכובות המצויות בפירות וירקות אדומים, צהובים וירוקים כהים. הליקופן המצוי בעגבניות, באבטיח ובאשכולית אדומה, הוא נוגד חמצון רב עוצמה הנמנה על קבוצה זו, ותורם תרומה משמעותית למניעת סרטן הרחם, השד, הערמונית והריאות.

לוטאין ולזיאקסאנטין הם פיטוכימיקלים בעלי איכות המונעת התפתחות נזק תוך עיני המוביל לקטראקט, ומחקרים הוכיחו כי צריכה של תרד, ברוקולי, תירס, פלפל ומלון, מקטינים משמעותית את הסיכוי לפתח קטראקט.

חומרים מקבוצת האינדולים משנים את צורתו של האסטרוגן ובכך תורמים למניעת סרטן השד והערמונית וגם מכילים סיבים, סילניום וויטמין C במינונים התורמים למניעת סרטן המעי הגס. הם מצויים בעיקר בירקות ממשפחת המצליבים, כגון כרוב, כרובית, לפת, קולורבי, צנון.

תרכובות גופרית, ובעיקר אליסין, המצויים בשום ובבצל, תורמים בהפחתת הכולסטרול ובניטרול חומרים מסרטנים.

חשוב לדעת!

חלק מהחומרים נספגים טוב יותר לאחר בישול וחלק אחר דווקא נהרסים בבישול. לכן חשוב לשלב כמות נכבדה של פירות וירקות מבושלים וטריים.

דבר נוסף חשוב ביותר: הדרך האולטימטיבית לספק לגוף את כל צרכיו היא באמצעות המזון. כבר נמצא כי אנשים שנטלו חומרים מסוימים מבודדים באמצעות תוספי מזון דווקא עשו לעצמם נזק יותר מאשר תועלת. לכן, למעט במקרים מסוימים ובוודאי לא על דעת עצמכם, כדאי להסתמך על מזון עשיר בפירות וירקות מכל הסוגים.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​