דיאטת פודמפ היא דיאטה הדלה במזונות המכילים פחמימות קצרות. בלועזית נקראת הדיאטה FODMAP בהתאם לראשי התיבות של סוגי הפחמימות שהיא ממליצה על הימנעות מהם: Fermentable, Oligosacharides, Disacharides, Monosacharides and Polyols, ובעברית: פרוקטוז, פרוקטן, גלקטן, לקטוז, ראפינוז וסורביטול.
בעוד פחמימות קצרות הן בעלות ספיגה לקויה אצל כל בני האדם, אלה הסובלים מהפרעות מסוימות במעי, כגון תסמונת המעי הרגיש, סובלים יותר מתסמיניה של ספיגה לקויה זו. מחקרים מראים כי פודמפ מסייעת להם משמעותית, מאחר והיא למעשה נמנעת מהכנסת הפחמימות הקצרות לגוף וכך מונעת או מפחיתה משמעותית את התסמינים המאפיינים את התהליך – גזים, כאבי בטן, נפיחות, שלשול.
מידע כללי
בשנת 2009 הוצגה בבריטניה ובאוסטרליה דיאטה חדשה שאמורה לסייע לחולים בתסמונת המעי הרגיש: דיאטת פודמפ. בינואר 2014 פורסמה עבודה של קבוצת חוקרים אוסטרלים, שבתכנון איכותי חקרו את הדיאטה במשך מספר שנים, ובעבודתם פרסמו עדויות מוצקות וחד משמעיות ליעילות הדיאטה.
בקצרה, פודמפ היא דיאטה הדלה במזונות המכילים פחמימות קצרות – פרוקטוז, פרוקטן, גלקטן, לקטוז, ראפינוז וסורביטול. מחקרים רבים מצביעים על יעילותה בקרב מטופלים המתלוננים על הפרעות פונקציונאליות במערכת העיכול התחתונה, כמו כאבי בטן, נפיחות, גזים ויציאות לא סדירות, משלשול ועד עצירות.
המזון מתפרק עם הגעתו למעי הדק, על ידי אנזימים הנמצאים במעי. חוסר באנזימים המפרקים את המזון, גורם לו להמשיך את דרכו אל המעי הגס. מכיוון שפחמימות קצרות שרשרת (סוכרhם) לא מתפרקות במעי הדק, הן ממשיכות למעי הגס, שם הן עוברות תהליך של תסיסה שמייצר גזים. בנוסף, מכיוון שפחמימות נוטות לספוח נוזלים, המעי מתמלא בנוזלים שגורמים לשלשול. חומציות של נוזל המעי משתנה בתהליך ועקב כך מתפתחת נפיחות הגורמת לכאב בטן, נפיחות, בחילה ושלשול. הימנעות או הפחתה בצריכת הפחמימות הללו, תמנע את התהליך הזה ולכן תפחית את התסמינים משמעותית.
הדיאטה הוכחה במחקרים קליניים מבוקרים כמשפרת את מצב התסמינים (בייחוד גזים) באופן מובהק ובאחוז ניכר מהסובלים מתסמונת המעי הרגיש, בייחוד זו המערבת שלשול ונפיחות. השינוי התזונתי אמנם לא משפיע על כולם באותה צורה, אבל לרוב יש להתאמת תזונה מידה מסוימת של השפעה. בכל מקרה, הדיאטה אינה מרפאה, משום שמדובר במצב כרוני, אבל היא מסייעת בהפחתת הסבל מהתסמינים.
לנוחיותכם טבלת המוזונות הכלולים בדיאטת פודמפ:
תלונות וסימנים
התלונות השכיחות בקרב הסובלים מתסמנות המעי הרגיש, הן:
- כאבי בטן
- גזים
- נפיחות
- שלשול או עצירות
- בחילות
סיבות
למי מומלצת הדיאטה?
לכל מי שסובל מהתסמינים המוזכרים למעלה – כאבי בטן, גזים, נפיחות ויציאות לא סדירות, לאחר צריכת מזונות המכילים פחמימות קצרות, גם ללא מחלה מאובחנת.
לסובלים מתסמונת המעי הרגיש.
לסובלים ממחלות מעי שונות, הגורמות לתסמינים הללו.
בירור רפואי
ככלל, אין תהליך של בירור רפואי לתסמונת המעי הרגיש. האבחון נעשה על בסיס תסמינים. לכן חשוב לעבור את האבחון אצל גסטרואנטרולוג מומחה שיודע לשלול הפרעות גסטרו אחרות (מחלות מעי דלקתיות, סרטן המעי וצליאק).
יחד עם זאת, בדיקת נוכחות מימן/מתאן בנשימה יכולה לעזור להעריך בעיות ספיגה של פרוקטוז, לקטוז וסורביטול.
טיפול
מה כן לאכול?
שמירה קפדנית על תזונה אינה פשוטה ולכן אנו ממליצים לשמור על ההנחיות המצורפות באופן קפדני רק למשך 8 שבועות.
לאחר מכן יש להתחיל להחזיר מזונות שונים בהדרגה: הוספת מזון אחד מאחת הקבוצות, ואם אין הישנות של התסמינים לאחר 3 ימים, ניתן להמשיך להוסיף מזון מאותה קבוצה כל 3 ימים נוספים. אי הופעת תסמינים פירושה שהקבוצה אינה בעייתית, והופעתם פירושה שרצוי להימנע מקבוצה זו.
רשימת המזונות שניתן לצרוך בדיאטת פודמפ:
בשר, דגים וביצים
פירות – פירות יער, אוכמניות, חמוציות, תותים, לימון, מיץ אשכוליות, תפוז, בננה, קיווי, ענבים, אננס, תמרים, פסיפלורה, עגבנייה, אבוקדו, גויאבה, אפרסמון. חשוב לשים לב למידות.לא יותר מגודל של תפוז קטן בארוחה. מומלץ לחכות שעתיים בין פרי לפרי.
רוב הירקות שאינם מתוקים אינם מהווים בעיה: ברוקולי, פפריקה, גזר, כרובית, סלרי, צ'ילי, עירית, תירס, מלפפון, חציל, שומר, קולרבי, חסה, זיתים, לפת, אפונה, תפו"א, דלעת, קישוא, פטריות, תרד, בטטה.
משקאות חמים – קפה (גם נטול קפאין), תה, תה צמחים, מים חמים. קפאין עלול לגרות את הקיבה, לכן רצוי להגביל את הצריכה ל-2 כוסות קפה ליום.
תחליפים לדבש – ריבה, חמאת בוטנים, סירופ מייפל, סירופ אורז
מומלץ לבדוק מזונות מוכנים כמו רטבים, מרקים, טונה משומרת.
מניעה
מה לא לאכול?
מזונות עשירים בפרוקטן: חיטה (בכמויות גדולות) שיפון (בכמויות גדולות) לחם לבן, פסטה, עוגיות, ארטישוק, בצל סגול לבן וירוק ואבקת בצל. מזונות מכילי פרוקטן פחות בעייתיים: סלק, כרישה, אספרגוס, קישואים, עולש, תה שן הארי, שום, אינולין (סיב מלאכותי שמוסף למוצרי חלב), FOS (סיב מלאכותי שמוסף לתוספי מזון). פרוקטן ידוע כמחמיר את ספיגת הפרוקטוז ורק כמויות מינימאליות ממנו נספגות במעי.
מזונות עשירים בפרוקטוז: דבש, פירות מיובשים, תפוחים, אגסים, מנדרינות, אפרסקים, מנגו, אבטיח, מלון, פפאיה, ליצ'י, קרמבולה, חלב קוקוס, פירות משומרים במיץ טבעי, סירופ תירס, מיץ פירות (עד 1/3 כוס).
מזונות עשירים בגלקטן: קטניות – שעועית, עדשים, חומוס, סויה. כרוב ונבטים.
מזונות המכילים לקטוז (סוכר החלב): חלב, אבקת חלב, גלידה, קצפת, יוגורט, מרגרינה, גבינות רכות כמו ריקוטה, קוטג' ומסקרפונה. שוקולד וממתקים אחרים.
מזונות המכילים ראפינוז: כרוב, נבטים, שעועית ירוקה, אספרגוס, קטניות – אפונה, עדשים, שעועית לבנה ,פול וגרגירי חומוס.
מזונות המכילים סורביטול: ממתיקים מלאכותיים כמו סורביטול ,מניטול, קסיליטול ואיזומלט מופיעים במסטיקים, סוכריות ומשקאות ללא סוכר, במזונות דלי קלוריות וגם בפירות כמו מישמש, אפרסק, נקטרינה, דובדבן, שזיף, תפוח ואגס.
בצל, גם בכמויות קטנות, מעורר תסמינים. ניתן לבשל עם בצל אך לא לאכול אותו: לבישול ניתן לחתוך את הבצל לחתיכות גדולות על מנת שיהיה אפשר להסירם מהתבשיל בקלות, או לבשל עם בצל שלם ולהוציא אותו לפני ההגשה.