מידע כללי
דיאטה ים תיכונית משקפת תפיסה תזונתית הגורסת כי הרכבת תפריט ממזונות אשר נהוגים במדינות הים התיכון, עשויה לסייע בהפחתת משקל ובהפחתת סיכון למחלות לב, לחץ דם ומחות כרוניות אחרות. זאת על בסיס ההנחה כי שכיחות נמוכה של מחלות כרוניות שונות (בעיקר מחלות לב) ותוחלת חיים גבוהה של אוכלוסיות המדינות הגובלות בים התיכון, נובעים בין היתר כתוצאה מהרגלי האכילה, התזונה וסוגי המזון העיקריים המשמשים את האוכלוסייה במדינות אגן הים התיכון.
בעיני רבים הדיאטה נתפסת לעיתים כיוצאת דופן, בהיותה מבוססת על אחוז גבוה יחסית של מזונות המכילים שומן ומאחר שהינה מורכבת מפחמימות רבות יחסית. ואולם, נראה כי במהלך השנים האחרונות הולכת דיאטה זו וצוברת פופולריות, בין היתר לנוכח מחקרים תזונתיים המצביעים על היתרונות בדיאטה עשירה בירקות ובפירות, דגנים (חיטה מלאה למשל), חלבונים
שמקורם בבשר רזה, שומנים בלתי רווין והרכב מגוון של פחמימות.
הרכב המזונות מתאפיין ב :
- צריכה גבוהה של פירות וירקות ומזון מגוון מן הצומח הכולל בין היתר חיטה מלאה, קטניות, אגוזים, תפוחי אדמה, זרעים ואורז
- העדפת שימוש במזונות עונתיים טריים וצמצום בצריכת מזונות מעובדים
- שימוש רב יחסית בשומן בלתי רווי, ובעיקר – שמן זית
- אכילה מתונה של דגים, עוף וביצים
- צמצום אכילת בשר אדום
- צריכת כמויות קטנות של מוצרי גבינה ובעיקר גבינת עיזים ויוגורט
- שתיית יין אדום באופן מבוקר (2-4 כוסות בשבוע)
יתרונות הדיאטה הים תיכונית רבים למדי ונטען בין היתר, כי מרכיביה המגוונים מסייעים להתמדה בדיאטה לאורך זמן. עוד נטען, כי הדיאטה מאפשרת לגוף לקבל את מרבית המרכיבים התזונתיים החיוניים, בשונה מדיאטות המחייבות התנזרות מסוגי מזון שהינם הכרחיים לגוף לאורך זמן כמו פחמימות. עוד נטען, כי הדיאטה דומה בהרכבה להמלצותיהם של גופים רשמיים שונים בנוגע להרכב התזונה המומלץ.
מעבר לאפשרות הפחתת המשקל נטען כי דיאטה זו יכולה לסייע בהפחתת לחץ דם, הורדת רמות כולסטרול וצמצום מחלות לב (כתוצאה מצריכת שמן זית ויין אדום אשר עשירים בנוגדי חמצון ומיוחסות להם תכונות הקשורות להורדת כולסטרול).
עם זאת, יש לציין כי חסרונות אפשריים של הדיאטה נובעים מצריכה מוגברת של שומנים שעלולה לעיתים לגרום להשמנה בקרב אלו שאינם מאזנים כראוי בין מרכיביה.