ניתוחים בריאטריים הוכחו כיעילים בירידה במשקל, וכמורידים אחוזי תחלואה ותמותה בקרב אנשים הסובלים מהשמנת יתר קיצונית. ניתוחים אלו מקובלים כיום כשיטה בטוחה ואפקטיבית בטיפול בהשמנת יתר קיצונית עם ממוצע נמוך יחסית של כ- 0.3% תמותה לכל סוגי הניתוח.
עם זאת, לניתוחים אלו סיבוכים מוקדמים ומאוחרים הגורמים לנזק ופגיעה רצינית בחיי המנותחים. בין הסיבוכים מצויים מחסורים תזונתיים.
מידע כללי
סיבות
חסרים תזונתיים לאחר ניתוח מושפעים ונובעים ממספר גורמים:
- המצאות חסרים תזונתיים לפני הניתוח. למטופלים רבים הסובלים מהשמנה הרגלי אכילה בהם העדפה לאכילת מזונות עשירים בסוכרים ובשומנים, החסרים את רכיבי המזון הדרושים. רבים מהם ביצעו דיאטות קיצוניות וחוזרות ואיכות תזונתם לפני הניתוח ירודה.
- ניתוחים בהם נעשה שינוי משמעותי בתהליך העיכול ובספיגה ישפיעו יותר על התפתחות חסרים תזונתיים. החסרים נובעים משינויים במערכת העיכול כגון ירידה בהפרשת חומצה בקיבה, ירידה בהפרשת (IF (Intrinsic factor החיוני לספיגת ויטמין 12 B. שינויים בתהליך העיכול, בתנועתיות מערכת העיכול, ובאזורי הספיגה של רכיבי מזון ישפיעו גם הם על היווצרות חסרים תזונתיים.
- הקאות מרובות, בחילות ופליטות הן תופעות נפוצות בקרב 35-65% מהמנותחים בחודשים הראשונים לאחר הניתוח, תקופה שבה יש צורך להתרגל לנפח הכיס הקטן שנוצר בניתוח. המחסור הקריטי ביותר המדווח כתוצאה מהקאות תכופות ומתמשכות הוא בתיאמין.
- צמיחת יתר של חיידקים במעי – תופעה שנחקרה בעיקר לאחר ניתוח מעקף קיבה וקיימת בקרב 25-40% מהמטופלים. צמיחת יתר של חיידקים במעי תגרום לתת ספיגה של תיאמין, ויטמין B 12, וויטמינים מסיסים בשומן.
- שינויים בהרגלי האכילה האופייניים מאוד לאחר הניתוח כגון צמצום כמות המזון הנאכלת, שינוי בסוג המזון הנאכל, חוסר איזון תזונתי, חוסר סיבולת למזונות שונים כגון ירקות, פירות ומוצרי בשר, קושי בחזרה לאכילה מגוונת לאחר הניתוח, גורמים לצריכה בלתי מספקת של רכיבי מזון שמובילה לחסרים תזונתיים.
- חוסר הענות להנחיות תזונתיות.
- אי נטילת תוספי תזונה מומלצים נחשבת לגורם הנפוץ ביותר והקריטי להתפתחות חסרים תזונתיים לאחר ניתוחים בריאטריים. במחקרים המועטים שבדקו נושא זה, ניכר חוסר מודעות של מטופלים לחשיבות וחיוניות של נטילת תוספי תזונה כל חייהם לאחר הניתוח. Machado וחבריו (1) מצאו שרק 25% ממנותחי השרוול במחקרם צרכו ויטמינים חודש לאחר הניתוח, 41% צרכו ויטמינים שלושה חודשים לאחר הניתוח ולאחר שנה הייתה ירידה ורק 22% המשיכו לקחת ויטמינים.
בירור רפואי
בישראל, חוזר מנהל רפואה של משרד הבריאות בנושא ניתוחים בריאטריים מחייב ביצוע בדיקות דם לפני הניתוח לרמות ויטמין D, ויטמין B12, חומצה פולית, ברזל, פריטין, המוגלובין וטרנספרין על מנת לאתר חסרים תזונתיים.
כמו כן מחייב מעקב לאחר הניתוח הכולל את בדיקות, ובנוסף לכך בניתוח שתוצאתו הינה תת ספיגה גם מעקב אחר ויטמינים מסיסים בשומן E,K, A
טיפול
נטילה קבועה של תוספי ויטמינים ומינרלים לכל החיים היא הכרחית לשמירה על בריאות ותפקוד הגוף ומניעת חסרים תזונתיים.
במהלך שלושה עד שישה חודשים לאחר הניתוח יש להמליץ על תכשיר במציצה, לעיסה, נוזל או כתישה. החל משלושה חודשים ניתן לעבור לתכשירים בבליעה.