ליקויי אכילה (Disorder Eating)

הפרעה התנהגותית הקשורה לאכילה ואינה מתאימה להגדרה של הפרעת אכילה נפשית. התנהגויות אכילה שונות, כמו אכילה רגשית, מרוסנת או תאוותנית, אכילה לילית ורבות אחרות, מקבלות ביטוי שונה שאינו הפרעה נפשית אלא יותר צורה התנהגותית הנובעת מהשיח הציבורי ומאידאל הרזון והבריאות.
בשנים האחרונות הולך ומתרחב השיח האישי והציבורי סביב האוכל והאכילה. שיח זה הוא תולדה של הפער בין הצורך הקיומי באכילה והעונג שהיא מייצרת לבין הסבל הנלווה לה, הקושר בינה לבין תחלואה ותמותה. האכילה ובעיותיה הופכות מורכבות יותר על רקע של נטייה גנטית, תפישות תרבותיות (אידיאל הרזון) וחברתיות המעוגנות בתהליכי המדיקליזציה המניחות שהשמנה היא מחלה, סביבה אובסינוגנית וכישלון הטיפול המכניסטי (תרופות ודיאטה) בבעיית ההשמנה. העיסוק המתמיד במשקל והמרדף אחר הרזון הוביל לבעיה כלל עולמית של לקויי אכילה.

מידע כללי

מארג היחסים של האדם עם האוכל סבוך ומורכב. האוכלמהווה את הבסיס לקיומו של האדם אך בו זמנית הוא משקף גם היסטוריה ויחסים בינאישיים, אמון מול שליטה וקבלה מול דחייה.

העולם המודרני סובל כיום משני משברי בריאות קשים, אשר על פניו עשויים להיראות סותרים: השמנת יתר, שעלתה לממדים של מגיפה בעשורים האחרונים, במקביל להפרעה קשה בהתנהגויות האכילה, שגורמת ללקויות בהתנהגות האכילה. אנשים רבים אינם יודעים היום מה לאכול, כמה, מתי ואיך, ואכילתם מנוהלת מתוך דפוסי חשיבה מעוותים. הצורך הקיומי באכילה נכונה התערבב עם דפוסי חשיבה מעוותים של העונג שהיא מייצרת מחד, לבין הסבל הנלווה לה, הקושר בינה לבין תחלואה ואפילו תמותה. האכילה, אצל מרבית האנשים, עברה מאינטואיטיבית לאכילה הקשורה באיסורים, ועקב כך היא מלווה בפתולוגיה ובלקויות בהתנהגותיות. מרבית המבקרים במרפאות השונות מתלוננים על תלונות הקשורות באוכל ואכילה ומרבית האנשים כיום אינם מרוצים ממשקלם, מתזונתם ומהתנהלות האכילה.

מומחי בריאות מחויבים היום למשימה הקשה להתמודד עם שתי המחלות בו זמנית ולהילחם בקצוות מנוגדים של ספקטרום הבריאות. במבט ראשון המחלות הללו נראות מנוגדות אולי אבל הממצאים מראים כי הם יכולים, למעשה, לנבוע מאותו המקור של בעיה בסיסית בהתייחסות לאוכל, לאורח החיים ולבריאות. מצד אחד אנו מחויבים לתזונה ולאורח חיים בריא ומאידך אנו מרגישים חייבים להימנע מאכילה.

טיפול

מה לעשות דיאטה כשאפשר לאכול בכיף? אם נרכוש את שפת האכילה האינטואיטיבית, נוכל לזהות את הצרכים האמיתיים שלנו ולאכול לפיהם. אכילה נורמאלית – יש חיה כזאת. פיזי אמיתי, ולהעז ולספק אותו מתוך הקשבה לצרכים שלו לאוכל, הנשענים על בחירה חופשית, הנאה ומלאות, ואחר כך עוד להפסיק לאכול כאשר הוא מרגיש שבע מבלי לערום על עצמו תחושות אשם, בושה, גועל או חרטה? בניסיון שלנו לנרמל את אכילתנו ולרכוש את שפת האכילה האינטואיטיבית, נדמה לנו ששינוי השפה יתרחש מתוך שינוי אורחות חיינו (lifestyle change), ואלו ישתנו מתוך זה שיורו לנו מה עלינו לעשות ואלו הרגלים לסגל לעצמנו.

שינוי התנהגות (behavior modification) – דרך פשוטה זו אכן נמצאת מעודדת ומרגיעה בתחילת תהליך, אבל ברוב הפעמים היא רק אשליה. בפועל רובנו לא זקוקים להדרכה לחינוך התזונתי. אנחנו לא באמת צריכים שיגידו לנו מה עלינו לאכול, כמה ומתי. אבל אנחנו כן זקוקים ליכולת לוותר על שפת הדיאטה כדי להעז ולרכוש שפה חדשה שתאפשר לנו לזהות את הצרכים האמיתיים שלנו ולהעז לאכול לפיהם.

אכילה אינטואיטיבית – אכילה נורמלית – פירושה להיות מסוגל לאכול כשאתה רעב ולהמשיך לאכול עד שאתה שבע (לפי אלן סאטר, דיאטנית מובילה בארצות-הברית). פירושה להיות מסוגל לבחור מזון שאתה אוהב, ולאכול אותו בכמות מספקת ולא לחדול לאכול רק מפני שאתה חושב שצריך. אכילה נורמלית פירושה להתאפק לעתים כדי לאכול בדיוק את המזון הנכון עבורך, אבל לא להגביל את עצמך באופן שיגרום לך לוותר על מאכלים מהנים.

אכילה נורמלית פירושה להרשות לעצמך לאכול לפעמים כי אתה מאושר, עצוב או משועמם, או סתם כי זה עושה לך הרגשה טובה. היא שלוש ארוחות ביום, בדרך כלל, אבל היא יכולה להיות גם נשנוש – אם כך בחרת. אכילה נורמלית היא זו שמאפשרת לך להשאיר כמה עוגיות בצלחת רק כי אתה יודע שתוכל לאכול מהן גם למחרת, או לאכול יותר עכשיו כי טעמן נפלא כשהן טריות.

אכילה נורמלית פירושה לבטוח בגופך שהוא יודע מה הכי נכון לו. היא גוזלת חלק מזמנך ותשומת לבך, אך גם יודעת את מקומה כתחום חשוב אחד בלבד בחייך. אכילה נורמלית היא גמישה ומשתנה בתגובה לרגשותיך, ללוח הזמנים שלך, לרעבך ולקרבתך למזון.

אצלנו בגסטרומד

גסטרומד יזם שיתוף פעולה עם המרכז המוביל בארץ "המרכז לשפת האכילה" המתמקד בהתנהגות האכילה ובלקויותיה.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​