אי סבילות למזון (Food Intolerance)

אי סבילות למזון הינו תגובה פתולוגית למזון או לחלק ממרכיביו, בדרך כלל מאוחרת שאינה אלרגית [מתווכת ע"י נוגדן IgE] הגם שהיא נקראת גם "אלרגיה מאוחרת". לפחות כ-30% מהאוכלוסיה סובלים מאי סבילות למזונות מסוימים וישנם מקומות בעולם שהשיעורים גבוהים בהרבה.

מידע כללי

אי סבילות למזון הנו מונח רפואי המיוחס לתגובה פיסיולוגית – פתולוגית בתגובה למזון שאינה אלרגית. הגורם לא יסבילות למזון כולל תגובות פרמקולוגית, מטבולית או תגובה של מערכת העכיול למזון ולמרכיבו השונים. אי סבילות למזון אינה כוללת תגובות פסיכולוגיות או הרעלת מזון.

מצבים שכיחים של אי סבילות למזון: 

אי סבילות לחלב (לקזאין ולא ללקטוז. רגישות ללקטוז – הסוכר העיקרי בחלב- נובעת ממחסור באנזים לקטאז שתפקידו לפרק את הלקטוז במעי הדק, והיא אינה מתווכת על ידי נוגדני IgG)
אי סבילות לתוספים המוספים למזון לשיפור הטעם, צבע או לשמירה על הטריות. לדוגמה: מונוסדיום גלוטמאט [גורם לאודם, תחושת חום, כאב ראש או אי נוחות בחזה] או סולפידים [גורם להפרעות נשימה]
אי סבילות לגלוטן (חיטה)
הרעלת מזון
הרעלת היסטמין – דגים כמו טונה שאינם נשמרים בקירור מכילים כמות מוגברת של היסטמין גורמים לתלונה הדומה לאלרגיה
מחלות אחרות כמו כיב או דלקת גורמים לתלונות הדומות גם הם לאלרגיה
הבלבול בין אלרגיה למזון לבין אי סבילות למזון, רווח בקרב הציבור ולעיתים גם בקרב הצוות הרפואי. נערוך כאן הבחנה ביניהם בארבעת הפרמטרים הבסיסיים בהתייחסות לתסמונת או למחלה:

תלונות וסימנים

התסמינים לאי סבילות למזון משתנים מאדם לאדם ועלולים להופיע במערכות שונות בגוף, באיברים שונים ובזמנים שונים. אצל חלק מהאנשים לא נחווים תסמינים אלא לאחר כמות גדולה של מזון המעורר אותם. התסמינים מגיעים שעות או אף ימים לאחר צריכת המזון. 

  • השמנת יתר, עלייה במשקל
  • עייפות כרונית, עצבנות
  • תחושת עייפות לאחר ארוחה
  • הצטננויות תדירות
  • התקפי מיגרנה, כאבי ראש כרוניים
  • כאבי שרירים (פיברומיאלגיה)
  • עיגולים שחורים ושקיות מתחת לעיניים
  • אקנה (פיצעי בגרות)
  • אפתות – דלקות רירית הפה
  • עצירות, שלשול, הרגשת חוסר נוחות בבטן, צרבת, גיהוקים (תסמונת המעי הרגיז)
  • בצקות (אידיופתיות)

אצל חלק מהאנשים, צריכת המזון אליו יש אי סבילות, עשוי בשלב כלשהו להקטין את תגובת הגוף אליו וכך לטשטש את הקשר בין המזון לבין התסמינים.

סיבות

מספר מצבים בריאותיים מוכרים כמקורות לאי-סבילות למזון: 

חוסר באנזימי עיכול. מוכר מאד הוא אנזים הלקטאז, הגורם לאי סבילות ללקטוז, הסוכר המצוי במוצרי החלב.
תסמונת המעי הרגיש
רגישות לחומרים מסויימים במזונות, כמו למשל חומרים משמרים. הסולפיט, המשמש לשימור פירות יבשים, מזונות משומרים ויין, עלולים לגרום להתקפי אסטמה.
סטרס
צליאק
חלק מהמחקרים מצביעים על קשר בין אי-סבילות למזון לבין מצבים בריאותיים, מחלות כרוניות ותסמונות שונות, ביניהם ADHD, אוטיזם, מחלות פסיכיאטריות, פיברומיאלגיה, עודף משקל, מחלות אוטו אימוניות שונות, מחלות בדרכי העיכול ועוד ועוד.

בירור רפואי

אבחון אי סבילות למזון נעשה באמצעות בדיקת דם, המאבחנת אי סבילות לכ-200 סוגי מזונות. הבדיקה מזהה נוגדני IgG ייחודיים כנגד המזונות הנחשדים כמעוררים אי סבילות.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​