לחץ דם גבוה או יתר לחץ דם (Hypertension) פירושו לחץ דם גבוה מן התקין.
מידע כללי
לחץ דם גבוה או יתר לחץ דם (Hypertension) פירושו לחץ דם גבוה מן התקין. יתר לחץ דם יכול להתפתח מסיבה לא ידועה (יתר לחץ דם ראשוני) או להיגרם כתוצאה ממחלה אחרת כגון מחלת כליות או מחלת עורקים ואז מדובר ביתר לחץ דם משני. במקרים מסוימים ניתן לפתור את הבעיה על-ידי טיפול בסיבה. עם זאת, ברוב המקרים יש צורך בטיפול תרופתי ממושך כדי לשמור על לחץ הדם בתחום התקין. קיימות תרופות רבות, ולעיתים דרושים שילובים של תרופות. יתר לחץ דם הוא בעיה שכיחה ביותר, וכרבע מאוכלוסיית העולם המערבי סובל ממנו.
מעריכים כי בישראל לחצי מיליון אנשים בני 20 שנה ומעלה יש לחץ דם גבוה. הבעיה העיקרית ביתר לחץ דם היא שברוב המקרים הוא אינו גורם לתסמינים כלשהם בטווח המיידי, ולכן פעמים רבות אינו מאובחן ואינו מטופל, דבר שעשוי לגרום בטווח הארוך לסיבוכים קשים כמו התקפי לב, שבץ מוחי ועוד. מסיבה זו מכונה יתר לחץ דם "הרוצח השקט". מסקרים שנעשו בישראל עולה כי כרבע מהלוקים ביתר לחץ דם אינם מודעים לבעייתם. מדידה תקופתית של לחץ הדם היא חשובה ביותר.
מהו יתר לחץ דם
יתר לחץ דם הוא מונח המתאר לחץ דם גבוה מהנורמה לאורך זמן. לחץ הדם מסמל את הכוח שמפעיל הדם על דפנות העורקים בתוכם הוא זורם. במדידת לחץ דם מתקבלים שני ערכים – הערך הראשון (הגבוה מבין השניים) מייצג את לחץ הדם הסיסטולי – זהו לחץ הדם המתקיים בזמן התכווצות חדרי הלב. הערך השני (הנמוך) מייצג את לחץ הדם הדיאסטולי – זהו לחץ הדם המתקיים בזמן הרפיית חדרי הלב. קיימות הגדרות שונות ל"יתר לחץ דם". ערכים אופייניים בזמן מנוחה עבור אדם בוגר בריא, "טווח הנורמה", נעים סביב לחץ סיסטולי של mm Hg 120 ולחץ דיאסטולי של 80 mm Hg (נכתב כ-120/80 mm Hg), כאשר קיימות סטיות גדולות עבור מקרים אינדיבידואליים. ההגדרה המקובלת ליתר לחץ דם כיום היא לחץ דם של 140/90 מ"מ כספית ומעלה במדידות חוזרות.
תלונות וסימנים
כאמור, ברוב המקרים יתר לחץ דם אינו מלווה בתסמינים כלשהם. לחץ דם גבוה במיוחד עשוי לגרום לתסמינים כגון כאבי ראש, בחילה, עייפות, סחרחורות, טשטוש ראיה ודפיקות לב. ללא טיפול חירום מיידי עשוי לגרום לסבוכים קשים, כמו שבץ מוח וליקוי חמור בתפקוד הכליות. ההשפעה העיקרית של יתר לחץ דם היא בטווח הארוך – הוא גורם לפגיעה בכלי הדם, בכליות, בלב (עשוי לגרום להתעבות שריר הלב ולפגיעה בתפקודו, לתעוקת חזה ולהתקף לב) בעיניים ובמוח.
סיבות
ההשערה היא שבהתפתחות יתר לחץ דם ראשוני מעורבים גורמים תורשתיים, גורמים סביבתיים שונים כמו צריכת מלח גבוהה בדיאטה, עודף משקל, צריכת אלכוהול מוגזמת, ואולי אף גורמים נפשיים והתנהגותיים כמו עיסוק במקצועות מסוימים, חיים בסביבה צפופה וכו'. בחמישה אחוזים מהחולים עם יתר לחץ דם הסיבה להופעתו ידועה. במקרים אלו מכונה המצב "יתר לחץ דם שניוני". הגורמים ליתר לחץ דם שניוני כוללים: חסימה של עורק הכליה, גידול בבלוטת יותרת הכליה, רמת סידן גבוהה בדם, נטילת גלולות לנטילת הריון והיצרות של אבי העורקים.
יש לזכור כי השמנה מהווה את אחד הגורמים העיקריים ללחץ דם גבוה!
כיצד להתכונן?
הדרך היחידה לאתר את המחלה היא למדוד את לחץ הדם ויש לעשות זאת בכל ביקור אצל רופא, ללא קשר למטרת הביקור. הבדיקה היא מהירה, זולה, לא פולשנית ולא גורמת לכאב. אבחון יתר לחץ דם במבוגרים (מעל גיל 18) מתבצע על ידי שתי מדידות לפחות בהזדמנויות שונות. לחץ דם תקין הוא 120/80 מ"מ כספית או פחות. אם נמדד לחץ דם הגבוה מ-140/90 מצביע הדבר על יתר לחץ דם. בילדים ובנשים בהריון לחץ הדם נמוך יותר מאשר במבוגרים. לכן, אצלם תוצאה של 120/80 מ"מ כספית במדידות עשויה להיות בלתי תקינה.
על אדם שאובחן כסובל מיתר לחץ דם לפנות לבירור רפואי נוסף הכולל היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית מקיפה ובדיקות מעבדה במטרה לברר את הגורם לו. ישנה חשיבות לסוג הגורם; האם הוא ראשוני או שניוני משום שעל בסיס סיווג זה יקבע סוג הטיפול.
טיפול
הטיפול ביתר לחץ דם נועד להורדת הערכים לערכים תקינים ועל ידי כך למנוע הופעת סיבוכים בטווח הארוך. חשוב מאוד לטפל בלחץ דם גבוה גם במקרים בהם הוא אינו גורם לתסמינים ואינו מפריע למהלך החיים התקין!!! הטיפול כולל ברוב המקרים טיפול תרופתי בשילוב שינוי אורח החיים של המטופל. אולם, לא כל מי שסובל מלחץ דם גבוה זקוק לטיפול תרופתי. רוב המטופלים עשויים להפחית את לחץ הדם באמצעות שינויים באורח חייהם.
שינויים אלה כוללים:
- ירידה במשקל (לאלו הסובלים מעודף משקל)
- הפחתת צריכת מלח באמצעות
- דיאטת DASH
- דיאטה מאוזנת הכוללת את כל אבות המזון
- פעילות גופנית סדירה
- צריכת אלכוהול קטנה
- הפסקת עישון
- הרפיה באמצעות טכניקות שונות