תנועתיות מערכת העיכול – הפרעה (Motility disorders)

הפרעות בתנועתיות מערכת העיכול מתייחסת לתנועה של מזון מהפה דרך הלוע (גרון), הוושט, קיבה, מעי הדק וגס ומחוץ לגוף.

מערכת העיכול נמצאת בתנועתיות מתמדת. כל פגיעה במערכת העצבוב, בשרירי מערכת העיכול או כל השפעה על המערכות המווסתת את התנועה [למשל המערכת ההורמונאלית, הרכב חיידקי המעי, הפרשת סרוטונין] משפיעים על תנועתיות המעי ע"י האטה, הגברה או הפרעה בהתכווצות.

מידע כללי

מערכת העיכול היא צינור רציף מהפה והוושט ועד החלחולת ופי הטבעת. כל אזור במערכת העיכול מבצע מספר משימות מיוחדות. משימות שונות אלה דרושות לפירוק ולעיכול של המזון. כיום, יש לנו הבנה ברורה של התהליכים העוברים על המזון שאנו אוכלים בעוברו דרך כל אחד מחלקי מערכת העיכול: הוושט, הקיבה, המעי הדק והמעי הגס הם החלקים העיקריים של מערכת העיכול.

תנועתיות מערכת העיכול היא השם הניתן למתיחה והתכווצות של השרירים בדופן הקיבה והמעי. תנועות אלה מאפשרות למזון להתקדם לאורך מערכת העיכול, ובו בזמן מבטיחות את ספיגתם של הרכיבים התזונתיים החשובים.

שיטות חדשות למדידת תנועות אלה של מערכת העיכול אפשרו לנו להכיר את התבניות התקינות של התכווצות בכל אחד מהאזורים. סוגי ההתכווצות במערכת העיכול משתנים בהתאם לאזור ולסוג המזון הנאכל. חלק מההתכווצויות גורמות להנעה קדימה של המזון, אחרות גורמות לערבוב וטחינה. בנקודות מסוימות לאורך מערכת העיכול, למשל, בין המעי הדק למעי הגס, ישנם שרירים מיוחדים הנקראים סוגרים: אלה פועלים לסגירת חלקים של מעי משני הצדדים, ובכך מונעים את התנועה קדימה של המזון במצבים המתאימים. הם עוזרים גם למנוע מחומרי מזון לנוע לאחור במערכת העיכול, בכיוון ההפוך. הקיבה גדולה דיה כדי לאחסן באופן זמני את המזון הנאכל בכל ארוחה.

מזונות מוצקים מתפרקים בהדרגה בעקבות התכווצויות חזקות של השרירים בקצה התחתון של הקיבה. פעילות שרירים זו מייצרת חלקיקי מזון קטנים המתאימים לכניסה למעי הדק, שם מתחילה ספיגת הרכיבים התזונתיים. סוגים שונים של מזון מתרוקנים מהקיבה בקצב שונה; למשל, מזונות שומניים מתפנים לאט יותר ממזונות אחרים. הקיבה מטפלת באופן שונה במשקאות ומעבירה אותן במהירות למעי הדק, ללא צורך בפירוק לחלקיקים קטנים יותר.

באופן תקין, מרביתה של ארוחה ממוצעת מתפנה מהקיבה בתוך כשעתיים. במעי הדק, התכווצויות השרירים אינן סדירות, ומשתנות בעוצמתן וסוגן. גם כאן, רכיבים תזונתיים שונים במזון משפיעים על סוג ההתכווצויות המתקבלות. לאחר ארוחה ממוצעת, ההתכווצויות נמשכות מספר שעות, מערבבות את המזון ומניעות אותו לאורך המעי. סוג זה של התכווצויות נמשך עד שמרבית שאריות הארוחה עוברת אל המעי הגס.

מזונות שונים מתקדמים בקצב שונה לאורך המעי הדק; למשל, מזונות עשירים בשומן יתקדמו לאט יותר ממזונות עשירים בסיבים. לאחר שמרבית המזון עזבה את המעי הדק, מופיעות התכווצויות מסוג אחר. פרצים של התכווצויות רבות עוצמה, המתרחשים מדי כ 90- דקות במהלך צום ובמיוחד בלילה, מתקדמים באיטיות לאורך המעי. פרצים אלה מפנים שאריות מזון והפרשות מהמעי העליון, ולפיכך מנהלים "משק בית" עבור המעי. במעי הגס, מים ומלחים נספגים משאריות המזון ומתרחש ערבוב נוסף של השאריות. תבניות התכווצות המעי הגס אינן מובנות היטב כמו אלה של המעי הדק. אולם, ידוע כי אכילת ארוחה מעוררת התכווצויות במעי הגס- ככל שהארוחה גדולה יותר, כך גדולה יותר התגובה. מתיחה של החלחולת על ידי צואה מובילה להרפיה של שרירי פי הטבעת והמבנים הסובבים אותו. במצב זה, ניתן לשחרר את תכולת החלחולת באופן רצוני.

תלונות וסימנים

סימפטומים הנובעים מהפרעות בתנעותיות הוושט:

  • הפרעות בליעה
  • כאב בחזה
  • כאב בבליעה
  • צרבת
  • תחושת גוש בגרון (גלובוס)
  • העלאת גירה [rumination]

סימפטומים הנובעים מהפרעות בתנועתיות הקיבה:

  • בחילה והקאה
  • מלאות
  • שובע מוקדם
  • כאב בטן לאחר אוכל
  • גיהוק – שיהוק – בליעת אויר

סימפטומים הנובעים מהפרעות בתנעותיות המעי הדק:

  • נפיחות
  • שילשול

סימפטומים הנובעים מהפרעות בתנעותיות המעי הגס:

  • עצירות
  • שילשול
  • כאב בטן

סימפטומים הנובעים מהפרעות בתנעותיות הרקטום ורצפת האגן:

  • חוסר שליטה
  • כאב בפי הטביעת
  • עצירות
  • תחושת צורך בהתרקונות [טנסמסוס] ללא התרקונות

אצלנו בגסטרומד

הפרעות בתנועתיות מערכת העכול מהווה חלק גדול מהפעילות האמבולטורית בגסטרואנטרולוגיה.

בגסטרומד הקמנו מספר מרפאות ייחודיות לטיפול בבעיות אלו המנהול ע"י צוות הכולל רופאים, פיזיוטרפיסית, פסיכולוג ותזונאי.

א. מרפאת הפרעות בליעה

ב. מרפאת צרבת עקשנית לטיפול

ג. בירור מהיר של כאב בטן כרונית

ד. הפרעות בהתרקונות

ה. עצירות ושילשול כרוני

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​