השמנת יתר חולנית (Obesity – Morbid)

השמנת יתר מהווה את אחת הבעיות הבריאותיות החמורות ביותר בעידן הנוכחי. זו הסיבה שבמקרים רבים מוגדרת השמנת יתר כ"מחלה של המאה ה-21" ואף כמגיפה.

השמנת יתר נפוצה בעיקר בעולם המערבי בו היו חיי השפע לרועץ בכל הקשור לתופעות דוגמת השמנה או עודף משקל. תרבות המזון שלנו חושפת אותנו למזון רווי שומנים ועמוס בקלוריות. אנו אוכלים מדי כמה שעות, ולעיתים מבלבלים בין תחושות של מחסור נפשי לבין רעב. בנוסף, המזון הלא בריא הוא זמין וזול, בעוד שהמזון הבריא יקר.

השמנת יתר חולנית היא ביטוי של עודף משקל קיצוני הגורם לתחלואה ולתמותה מוגברת.

השמנת יתר חולנית (ObesityMorbid) היא מצב קיצוני של השמנה, בו ההשמנה עלולה לגרום לתחלואה ואף למוות. היא מוגדרת כמשקל הגבוה ב-45 ק"ג או 100% מעל המשקל האידאלי, הנקבע לפי טבלאות משקל וגובה. הקריטריון לחישוב עודף משקל הרווח כיום הינו מסת הגוף (BMI-Body Mass Index), במחושבת באופן הבא: מחלקים את נתון משקל הגוף בקילוגרם בנתון הגובה במטרים בריבוע.

מידע כללי

בין המדינות המערביות, ארה"ב הינה הנפגעת העיקרית ממגיפת השמנת יתר, אך גם מצבה של ישראל אינו מעודד במיוחד.

מהסקר היחיד והמקיף ביותר שערך משרד הבריאות בשנים 1999-2001 באשר למצב הבריאות והתזונה בישראל עולה, כי 62.2 אחוז מהאוכלוסיה היהודית הבוגרת סובלים מעודף משקל או מהשמנה. מהתפלגות הסקר עולה, כי 39.9 מהישראלים סובלים מעודף משקל, בעוד 22.9% סובלים מהשמנה (ממצאי סקר תזונה מתוך אתר משרד הבריאות). 4%-5% מהישראלים הם בעלי BMI 35 ומעלה, כלומר ההערכה היא כי במדינת ישראל חיים למעלה מ-200,000 איש הסובלים מהשמנת יתר חולנית.

תלונות וסימנים

סיבוכים על-רקע השמנת-יתר כוללים את הבאים: תסמונת מטבולית, קדם-סוכרת, סוכרת מסוג 2, דיסליפידמיה, יתר לחץ דם, מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול, תסמונת שחלות פוליציסטיות, דום נשימה בשינה, אוסטיאוארתריטיס, GERD ומוגבלות/חוסר-ניידות.

המטרה הייתה ליצור אבחנה בעלת משמעות רפואית וצעדי פעולה לטיפול בהשמנת-יתר, כך שניתן יהיה להסביר במה מטפלים ומדוע מטפלים כך.

סיבות

ברוב המקרים של השמנת יתר, יותר מגורם אחד מעורב וקשה עד בלתי אפשרי לבודד גורם אחד. חלק מהגורמים מעורבים כמעט בכל מקרי השמנת היתר, ואחרים נדירים יותר. למען הסקירה הכללית, נמנה כאן את רשימת הגורמים השכיחים:

  • צריכת אנרגיה עודפת. בפשטות, מדובר באכילת יתר וצריכה קלורית לא מאוזנת, ביחס לשריפת הקלוריות, כמו פעילות גופנית למשל.
    ככלל, אחת מהתוצאות המצערות של היעדר פעילות גופנית היא השמנת יתר.
  • תזונה לא מאוזנת של מזון מעובד, תעשייתי ושמן, עתיר סוכרים ופחמימות פשוטות.
  • גנטיקה היא פקטור חשוב בהשמנת יתר. מחקרים שנעשו על תאומים זהים שגדלו בנפרד, העלו כי יש קשר בין השמנת יתר לבין תורשה וכי הגנים משפיעים על הצטברות השומן בגוף.
  • בעיות רפואיות, ובמיוחד בעיות במערכת האנדוקרינית, עלולות להשפיע לרעה על השמנה.

מהלך וסיבוכים

עקב העלייה המתמדת בממדי ההשמנה, קיימת חשיבות רבה להדגשת סיכוניה החמורים לבריאות והדרכים להתמודד איתה.

השמנת יתר אינה רק בעלת ערך אסתטי כי אם בעלת ערך בריאותי. היא קשורה באופן הדוק לבריאות לקויה ולגורמי סיכון למחלות כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, רמת כולסטרול גבוהה בדם, דלקת פרקים ואסתמה. מחקרים אף מעידים על קיום קשר בין השמנה לבין מחלת הסרטן. על פי מחקרים אלו השמנה עלולה להוביל לסרטן המעי הגס, סרטן הכליה, סרטן הוושט, סרטן הקיבה, סרטן הרחם וסרטן השד.

מעבר לכך, ישנן הוכחות מדעיות לכך שהשמנה מעכבת החלמה מסרטן. עקב העלייה המתמדת בממדי ההשמנה קיימת חשיבות רבה להדגשת סיכוניה החמורים לבריאות והדרכים להתמודד איתה.

הסיכון לפתח מחלת לב או סוכרת מוגבר באנשים בעלי עודף משקל. הסיכון הגבוה ביותר קיים באותם אנשים הנוטים להשמנה במרכז הגוף, צורת השמנה הקרויה "השמנה בטנית". מחקרים רפואיים מצאו כי חלק מגורמי הסיכון קשורים זה בזה: השמנת יתר מובילה לרמות שומנים גבוהות בדם, יתר לחץ דם, ועמידות הגוף לאינסולין – עד להתפתחותה של מחלת סוכרת המבוגרים (סוכרת מסוג 2). מאידך, ירידה במשקל של 5% עד 10% בלבד עשויה להביא לירידה של 30% בשומן הבטני ובכך לשיפור משמעותי בפרופיל הסיכון לחלות במחלת לב וכלי דם.

בירור רפואי

הקביעה כי המטופל סובל מהשמנת יתר, ובאיזו דרגת חומרה, מהווה את הנדבך הראשון בהחלטה על סוג הטיפול. מטופלים הסובלים מעודף משקל הם מועמדים לטיפול דיאטטי המשולב בפעילות גופנית, בעוד שלאלה הסובלים מהשמנת יתר ניתן להוסיף טיפול תרופתי, התנהגותי ובמקרים מסוימים אף ניתוחי.

טיפול

בהשמנה חולנית הטיפול היחיד שהוכח כיעיל הוא הטיפול הניתוחי.

מחקר שפורסם ב– JAMA והקיף למעלה מ – 22,000 מטופלים, הראה כי לאחר טיפול כירורגי בהשמנת יתר הצליחו המטופלים להפחית 61.2% בממוצע ממשקלם העודף וכי ירידה זו נשמרה לאורך זמן. כמו כן נצפה ריפוי או שיפור במחלות הקשורות להשמנת יתר ביניהן סוכרת, יתר לחץ דם, היפרליפידמיה, ודום נשימה בשינה.

יחד עם זאת, הוכח כי הצלחתו של הניתוח הבריאטרי תלויה גם באימוץ אורח חיים בריא ותזונה מאוזנת, המשפיעה על ירידה של 50-60% מהמשקל העודף גם 14 שנים לאחר הניתוח.

בגסטרומד מוצעת מערכת המלווה את המנותחים. הדיאטניות של המרכז מלוות את המנותחים בהנחיות תזונתיות מתאימות ובמכון האנדוסקופי אנחנו מבצעים הערכה לפני הניתוח ומטפלים בסיבוכי הניתוח במידת הצורך.

הטיפולים המומלצים כוללים שינוי אורחות חיים באלו עם השמנה בשלב 0; שינוי אינטנסיבי של אורחות החיים וטיפול התנהגותי, עם או ללא טיפול תרופתי, באלו עם השמנה בשלב 1; ושינוי אינטנסיבי של אורחות החיים/טיפול התנהגותי וטיפול תרופתי, עם אפשרות להשלמת ניתוח בריאטרי, באלו עם השמנה בשלב 2

מניעה

הטיפולים המומלצים כוללים שינוי אורחות חיים באלו עם השמנה בשלב 0; שינוי אינטנסיבי של אורחות החיים וטיפול התנהגותי, עם או ללא טיפול תרופתי, באלו עם השמנה בשלב 1; ושינוי אינטנסיבי של אורחות החיים/טיפול התנהגותי וטיפול תרופתי, עם אפשרות להשלמת ניתוח בריאטרי, באלו עם השמנה בשלב 2

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​