קפסולה וידאו למעי גס (Capsule Video Colon)

הוחלט לבצע אנדוסקופיה של המעי הגס באמצעות קפסולה. אנדוסקופיה באמצעות קפסולה של המעי הגס היא הבדיקה היחידה שמדגימה באופן ישיר את חלל המעי, אינה חודרנית ואינה כרוכה כמעט בכל סיכון. הבדיקה מאפשרת לרופא לצפות באופן ישיר בתמונת וידאו המצולמת מתוך המעי ולזהות נגעים במעי.

המידע המצורף נועד לסייע לך בהבנת הבדיקה ולענות על שאלות נפוצות. המידע שמצורף כאן נועד לספק מידע כללי בלבד ואין לראות בו בסיס לאבחנה או המלצה לטיפול. יש להתייעץ עם הרופא שלך בנוגע למצבך הרפואי ולבדיקה אותה אתה אמור לעבור.

מידע כללי

וידאו קפסולה של המעי הגס הינה הבדיקה היחידה שמדגימה באופן ישיר את חלל המעי הגס והיא אינה חודרנית.
הבדיקה מאפשרת לרופא לראות את חלל המעי הגס ולזהות נגעים כפוליפ או גידול (אשר עד כה היה אפשרי רק באמצעות קולונוסקופיה]. הקפסולה היא קטנה בגודל של גלולת ויטמינים, חד פעמית וקלה לבליעה. הקפסולה מכילה: מצלמה, מקור אור משלה ומשדר של תמונות הנקלטות במכשיר הנישא ע"י החולה. בזמן שהכקפסולה עושה את דרכה בתוך מערכת העיכול, נשלחות תמונות אל המקלט המונח בחגורה שעל מותני הנבדק. לאחר הבדיקה יצפה הרופא בתמונות על מסך המחשב שלו ויאבחן את הממצאים.
כיוון שהבדיקה אינה מצריכה סדציה [הרגעה], לא נחוץ לנפח את המעי ע"י אויר ואינה כרוכה בקרינה היא מהווה אלטרנטיבה נוחה ובטוחה יותר עם פחות סיכונים מאשר הבדיקות הקונבנציונאליות הקולונווסקפיה וה – CT קולונוגרפיה. החיסרון בבדיקה הוא בעובדה שהבדיקה היא אבחנתית בלבד ואינה מאפשרת לטפל בממצאים המתגלים במהלך הבדיקה.

השוואה בין הבדיקות הקיימות להדגמה של המעי הגס [בדיקות למניעת סרטן]. יש לציין שקיימות בדיקות כמו דם סמוי בצואה שהם מיועדות לגילוי סרטן או פוליפ מתקדם ונחשבות כבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן במעי הגס.

קולונוסקופיה – בדיקה אבחנתית וטיפולית הנחשבת כבדיקה הסטנדרטית והטובה ביותר. החיסרון העיקרי השהינה מצריכה הכנה, הינה חודרנית ולכן מצריכה סדציה וכרוכה בסיכונים אומנם מעטים ואובדן יום עבודה. היתרון שהיא מאפשרת הסתכלות ישירה וטיפול בנגעים בזמן הבדיקה.
CT קולונוגרפיה – בדיקה אבחנתית הדורשת הכנה מלאה, כרוכה בקרינה ובאי נוחות לחולה עקב ניפוח אויר בזמן הבדיקה. הבדיקה אינה מגלה נגעים קטנים ממספר מ"מ ואינה מזהה נגעים שטוחים.
וידאו קפסולה של המעי הגס – בדיקה אבחנתית מדויקת המאפשרת הסתכלות ישירה, לא חודרנית ואינה מלווה באי נוחות או סיכון של פרופורציה. חסרונה היא בעובדה שהבדיקה מצריכה גם היא הכנה טובה ומדוקדקת ואינה מאפשרת לטיפל בנגעים המתגלים בזמן הבדיקה.

תלונות וסימנים

מדוע מבצעים בדיקת קפסולה אנדוסקופית בעזרת כמוסת וידאו?
אנדוסקופיה בעזרת כמוסה מסייעת לרופא לאתר את סיבתם של תסמינים כמו: כאב בטן, שלשול, דימום או אנמיה – במקרים בהם בדיקות אבחנתיות אינן מוצאות את מקור הבעיה.
במחלות כרוניות של מערכת העיכול, הבדיקה עשויה לסייע בהערכת מידת המעורבות של המעי בבעיה ו/או לעקוב אחר השפעות טיפולים. לעתים ישתמש הרופא בכמוסה גם כדי לאסוף מידע לגבי תנועתיות מערכת העיכול, כמו למשל זמן המעבר בקיבה או במעי הדק.

סיבות

מהם ההתוויות [אינדיקציות] לביצוע הבדיקה?

ההתויה העיקרית לקולונוסוקפיה היא גילוי פוליפים המתבצעת בדרך כלל כחלק מתוכנית סקר למניעה או גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס – הבדיקה מומלצת בעיקר לנבדקים עם סיכון מוגבר לעבור בדיקות חודרנית כמו:
מחלת לב או ריאות קשה
נבדקים המטופלים בתרופות לדילול דם [קומדין פלביקס ואחרים]
השמנה חולנית
תסמנות דם נשימה
קולונוסוקפיה שנכשלה בעבר בגלל מבנה מורכב של המעי
אי סבילות או אלרגיה לתהליך הסדציה[הרגעה]
ניטור מחלות המעי הגס הידועות כמו מחלת מעי דלקתית

מהם ההתוויות הנגד [קונטרה אינדיקציות] לביצוע הבדיקה?
חולים עם חשד לחסימה במערכת העיכול, היצריות או פיסטולה
חולים עם קוצב לב או מכשור אלקטרוני מושתל אחר
חולים עם הפרעות בליעה

מהלך וסיבוכים

לפני הבדיקה
עליך לקרוא את כל ההוראות המצורפות. ליידע את המרפאה מראש לגבי כל מידע רפואי רלוונטי לבדיקה. חשוב לדווח על כל התרופות הניטלות על ידך. ייתכן שיומלץ לשנות באופן זמני את מינון התרופות לצורך הבדיקה. עליך להודיע לרופא אם משותל קוצב לב או מכשיר אלקטרוני רפואי אחר. דווח/י על ניתוח בטן שעברת, על הפרעות בליעה או יש לך בעיות בליעה או אם היו לך בעבר חסימות מעיים. לשם כך מומלץ למלא טופס מצב רפואי [נספח].
התמונות הטובות ביותר מתקבלות כשהמעי נקי לכן מומלץ יום לפני הבדיקה לשנות את התזונה ולהתכונן לבדיקה עם תרופות משלשלות כפי שיפורט בהמשך.
לפני הבדיקה תחתום על טופס הסכמה מדעת אותו אתה אמור לקבל כבר לפני הבדיקה. תחתום על הסכמתך המודעת לאחר שתוכל לשאול שאלות נוספות את הטכנאי רק לאחר שאתה משוכנע שאתה מבין היטב את התהליך.

למה עלי לצפות במהלך הבדיקה?
הרופא או הטכנאית ת/יכין אותך לבדיקה באמצעות הצמדת מערך חיישנים לבטן תוך שימשו בשרווליות נדבקות. לאחר בליעת הקפסולה עם מים, היא תעבור בדרכי העיכול שלך באופן טבעי, ותוך כדי כך תשדר תמונות וידאו אל מכשיר הקלטה הקשור למותניך בחגורה. במהלך הבדיקה מכשיר ההקלטה יודיע לך על כל פעולה שתידרש לבצע במהלך הבדיקה ועל סיום הבדיקה. בכל מהלך הבדיקה הנבדק/ת צריכים להימנע מקרבה אל מכשירים אלקטרו מגנטים חזקים כמו MRI. מומלץ ללבוש בגדים נוחים עדיף שני חלקים כהים. יש לטפל במקלט בזהירות ולא לנתק אותו בכל שלב של הבדיקה.

מה קורה לאחר הבדיקה?
בסיום הבדיקה יוסרו מכשיר ההקלטה ומערכת החיישנים והתמונות שהוקלטו במהלך הבדיקה יועברו מהמקלט למחשב ותיבדקנה על ידי הרופא. אין להסיר את המכשיר רק לפי ההוראות שתקבל מהטכנאי. הבדיקה מסתיימת כאשר הקפסולה יוצאת מהגוף לשירותים.

כיצד נפלטת הקפסולה והאם ארגיש שהיא יצאה?
הקפסולה הנה חד פעמית והיא מפרשת ללא קושי בצואה. לא צפויה תחושת כאב או אי נוחות כלשהי בזמן פליטת הפסולה

איך אדע מהן תוצאות האנדוסקופיה באמצעות הקפסולה?
לאחר החזרת הציוד, הרופא שלך יעבד את המידע מתוך מכשיר ההקלטה ויציג על מסך וידאו צבעוני את התמונות שצולמו ע"י הקפסולה, לאחר שהרופא יסיים את בדיקת התמונות, ייצרו עמך קשר וימסרו לך את ממצאי הבדיקה.

מהם הסיבוכים הכרוכים באנדוסקופיה באמצעות קפסולה?
סיבוכים עלולים להתרחש, אולם הם נדירים מאוד. אם הבדיקה מתבצעת ע"י אנשי צוות מנוסים אשר עברו הכשרה מיוחדת לביצוע ההליך.
קיים סיכון פוטנציאלי לכך שהקפסולה לא תיפלט. סיבוך כזה יכול לקרות בפחות מ 2% מהחולים. סיבות מיוחדות לעיכוב הקפסולה במעי הנם: הצרות במעי בגלל שימוש ב NSAID, מחלת קרון, גידול במעי הדק, הידבקויות במעי, כיבים או דלקת מקרינה. בחולים אלו אפשר לבצע לפני הבדיקה המלאה בדיקה ע"י קפסולת דמה המאפשרת להעריך את המעבר של הקפסולה במעי החולה. עיכוב של הקפסולה בדרך כלל אינו מלווה בכל תלונה, אבל במקרים נדירים יכול לגרום לתלונות הדומות לחסימת מעי. האבחון של עיכוב של הקפסולה במעי נעשה ע"י צילום בטן ריק ברנטגן.
סיבוכים נדירים יכולים לנבוע מבעיות בליעה של הקפסולה או מזמן התרוקנות מאורך של הקיבה [במקרים אלו ניתן להחדיר את הקפסולה בזמן בדיקת אנדוסקופיה] ומרגישות לחומרי ההכנה המשלשלים. בחולים עם רגישות עורית יכולה להתפתח גירוי בעור מהסנסורים וסרטי ההדבקה.

כיצד להתכונן?

הכנה טובה היא המפתח להצלחה בבדיקה

יום לפני הבדיקה – במהלך כל היום יש להיות בדיאטת נוזלים צלולים בלבד

מותר – מים כולל תוססים, משקאות קלים לא צבועים [ספרייט], תה ללא חלב, קפה שחור ללא חלב, מיץ תפוחים [סיידר] או מכל מיץ צלול אחר , קרטיב.
אסור – חלב ומוצריו, מיצי פירות, משקאות קלים צבועים מרק
יש לשתות את תמיסת המרוקן [להכין לפי הוראות מפורטות] והחל מהשעה 18:00 יש לשתות כוס מהתמיסה כל 15-20 דקות. כדי להקל על השתיה אפשקר לקרר ולהוסיף מיץ לימון טבעי [אסור ממותק ע"י סוכר]. כשעה לאחר השתיה אתה אמור להתחיל לשלשל במשך מספר שעות. בחלק מהולים מתלוננים על בחיה אז אפשר ליטול כדור םרמין לפני התחלת או במהלך השתייה.
במידה ואת/ה סובל/ת מעצירות כרונית יש להשתמש בשני כדורים משלשלים ערב לפני הבדיקה

יום הבדיקה –

07:00 – [או שעתיים לפני התחלת הבדיקה] יש לשתות 1 ליטר מרוקן נוסף. במידה והיציאה עדיין לא נקייה יש לבצע חוקן עם חוקני פלט אנמה [fleet Enema]
08:30 – [או השעה שנקבעה] יש להגיע למרפאה
08:45 – בליעת 2 כדורי מוטיליום
09:00 – [או השעה שנקבעה] בליעת הקפסולה
10:45 – הערכה ישירה של מיקום הקפסולה וקביעת האם עברה לתרסריון. במידה ועברה שתית חומר משלשל נוסף – במידה ולא לחזור על התהליך כל 15 דקות.
15:00 – שתית חומר משלשל נוסף
16:00 – ארוחה קלה
17:00 – הערכת מיקום הקפסולה. במידה והקפסולה עדיין לא נפלטה ליש להתשמש בנר משלשל [קונטלקס] ולהמתין במרפאה עד ליציאה

אצלנו בגסטרומד

בגסטרומד בדיקת הוידאוקפסולה מתבצעת באופן שגרתי ע"י צוות מומחים בקרית אנדוסוקפיות

מקורות

הוראות לבדיקה [אנימציה]
כיצד מתכוננים לבדיקה בסרט אנימציה

אודות הבדיקה
סרט הדגמה של הבדיקה

הדגמת הבדיקה [סרט הסבר]
ראיום עם רופא המצבע את הבדיקות באופן שגרתי

וידאו של פוליפים במעי הגס
פוליפים כפי שנראים לראשונה במצבם הטבעי ללא ניפוח אויר

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​