בדיקת דרכי עיכול עליונות – גסטרוסקופיה (EGD)

גסטרוסקופיה הינה בדיקה של מערכת העיכול העליונה. הבדיקה מבוצעת לצורך אבחון וטיפול של מחלות של מערכת העיכול העליונה הכוללת את הוושט, הקיבה והתריסריון.
בזמן בדיקת הגסטרוסקופיה ניתן לבצע מספר פעולות כמו זיהוי גידולים בשלב מוקדם, לקיחת דגימת ביופסיה, כריתת פוליפים בקיבה, עצירת דימום, שליפת גופים זרים והרחבת היצרויות.
יתרונות אלו הופכים את הבדיקה מכלי דיאגנוסטי (אבחוני) בלבד לכלי טיפולי.

מידע כללי

בגסטרומד הבדיקה האנדוסקופית מתבצעת באמצעות הטכנולוגיות החדישות ביותר הקיימות כיום:

שימוש בטכנולוגית משופרת הדמייה – (HDTV) טכנולוגית High Definition החדישה, המוכרת לרובנו ממסכי הטלוויזיה בביתנו, משולבת כיום בעולם הרפואה. בדיקות אנדוסקופיות של מערכת העיכול המתבצעות בעזרת ציוד זה מאפשרות לרופא לצפות בתמונה ברורה וחדה יותר ולאתר מוקדם יותר נגעים זעירים.

כרומו אנדוסקופיה – צביעה של רירית מערכת העיכול ע"י צבעים מיוחדים או באופן אלקטרוני ע"י טכניקה של עיבוד תמונה. תוך כדי ביצוע הבדיקה ניתן להדגיש את שטח הפנים של הרירית ולאתר טוב יותר נגעים כמו: פוליפ, נגע שטוח עם שינויים טרום-סרטניים שלא מתאפשרים בבדיקה הרגילה.

גסטרוסקופ דק – במקרים מיוחדים ניתן להשתמש במכשיר "דק" בקוטר של 7 מ"מ (לעומת הקוטר הסטנדרטי של 11 מ"מ). מכשיר זה מאפשר לחדור למערכת העיכול דרך האף, להימנע מרפלקס ההקאה ובדרך זו לבצע את הבדיקה ללא טשטוש או הרדמה.

אופן ביצוע הבדיקה
לפני הכניסה לחדר הבדיקה תתבקש לחתום על טופס הסכמה בו מוסברים הסיכונים והסיבוכים האפשריים. הבדיקה נחשבת לבטוחה ומהימנה, עם אחוזי הצלחה גבוהים ואחוז סיכונים נמוך. למרות זאת כמו כל הליך רפואי ישנם סיכונים כגון: דימום קל שנעצר באופן ספונטני מאזור נטילת הביופסיה, נזק לשיניים או למיתרי הקול, ניקוב של הקיבה, הוושט או המעי. התנקבות של המעי (פרפורציה) או של הקיבה הוא מצב חרום שעלול לסכן חיים, ודורש אבחון מהיר והתערבות ניתוחית דחופה.
בדיקת הגסטרוסקופיה מתבצעת תחת מתן זריקת טשטוש לווריד אותה נותן הרופא לפני התחלת הבדיקה. לאחר השפעת החומר, מתחיל הרופא להחדיר את האנדוסקופ דרך הגרון. החדרת המכשיר אינה כרוכה בכאב ולא מפריעה לנשימה. בעזרת מכשיר האנדוסקופ יתקדם הרופא דרך הלוע אל הוושט ומשם לקיבה ולתריסריון.
בדיקת גסטרוסקופיה אורכת בממוצע כ- 10 דקות ולעיתים אף פחות. לאחר הבדיקה עובר הנבדק לנוח בחדר התאוששות ולשיחה עם הרופא לאחר שיתאושש.

לאחר הבדיקה
אסור לנהוג כ-8 שעות עקב השפעת חומרי הטשטוש
במידה ונלקחת ביופסיה במהלך הבדיקה תקבל את תוצאות הבדיקה כשבוע שבועיים לאחריה
בכל מקרה של כאב בטן מתמשך, הקאה או עליית חום מעל 38 מעלות יש ליידע את הרופא המבצע. מחוץ לשעות הפעילות המכון יש להגיע לחדר המיון.

סיבות

גסטרוסקופיה מתבצעת במצבים הבאים:

  • כאב בטן, תחושת אי נוחות או מלאות בבטן עליונה
  • בחילה או הקאה
  • צרבת
  • כאב בחזה ממקור לא ידוע
  • אנמיה
  • איבוד תיאבון או ירידה לא ברורה במשקל
  • דימום ממערכת העיכול העליונה שגורם לצואה שחורה (מלנה)
  • תחושת כאב או קושי בליעה
  • מעקב של ושט ע"ש בארט- מצב טרום סרטני בוושט

כיצד להתכונן?

הצלחת הבדיקה תלויה בהכנה ולכן חשוב להקפיד על ההוראות על מנת שהבדיקה תבוצע "אחת ולתמיד". מומלץ לקרוא בקפדנות את חוברת ההסבר המצורפת.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​