חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

תזונה (Nutrition)

תזונה היא משטר האכילה הקבוע של הפרט, ותחום מדעי העוסק בקשר בין מאפייניו של משטר זה לבין בריאות וחולי. אדם המתמחה בחקר או בייעוץ טיפולי בתחום זה נקרא תזונאי.

קיים מגוון רחב של מצבים המשתרע בין תזונה לקויה לבין תזונה אופטימלית, אשר כולל תסמינים רבים ומחלות אשר ניתן למנוע אותם או להקל עליהם באמצעות תזונה טובה יותר.

קיימות המלצות מרובות של גופים ממשלתיים וארגוני בריאות עולמיים לגבי צלחת המזון המומלצת. דיאטה חסרה, עודפת או לא מאוזנת יכולה לגרום להשלכות שליליות על הבריאות, דבר שעלול להתפתח למחלות כמו מחלת לב כלילית, השמנה, דלדול עצם, או צפדינה, כמו גם לבעיות פסיכולוגיות והתנהגותיות. בנוסף, בליעה של חומרים רעילים (כמו עופרת, כספית, PCB או דיוקסינים), יכולה לגרום להרעלה ולתוצאות קטלניות, כתלות במינון.

ניתן למנוע או לשפר את הטיפול במחלות נפוצות רבות כמו גם בתסמינים שלהן, באמצעות תזונה טובה יותר. מדע התזונה מנסה להבין איך ומדוע היבטים מסוימים של דיאטה משפיעים על הבריאות

בני האדם הם אוכלי כול, כלומר גופם מותאם הן לצריכת מזון מן החי והן לצריכת מזון מן הצומח. אנשים רבים נמנעים מאכילת בשר מטעמים שונים, ובעברית נהוג לכנותם "צמחונים" (אם כי תזונתם אינה בהכרח צמחית לחלוטין). אנשים שנמנעים לחלוטין מצריכת מזון מן החי נקראים "טבעונים".

מידע כללי

בגופנו מעל למאה טריליוני תאים, שבכל אחד מהם מתרחשות מעל למיליארד תגובות ביוכימיות בשנייה אחת. המזון מהווה חלק בלתי נפרד מהתהליכים הללו. המזון על גורמיו ומרכיביו, מספק לנו את חומרי הגלם ליצירת כדוריות דם לבנות ואדומות, נוגדנים ואנזימים. אין ויטמין או מינרל שאינו קשור למערכת החיסון. המזון הוא מקור בלתי נדלה לאנרגיית החיים הזורמת בעורקינו, אבל הוא גם מקור לריפוי ומניעת מחלות, כמו גם מחולל מחלות מטעם עצמו.

התזונה כדרך ריפוי אינה עניין של העת החדשה. היפוקרטס, שנחשב לאבי הרפואה, עסק בתזונה ואורח חיים: "תנו למזונותיכם להיות לתרופותיכם ולתרופותיכם להיות מזונותיכם". הרמב"ם הלך בעקבותיו והטיף לתזונה מאוזנת במידה: "ורוב החולאים הבאים על האדם אינם אלא מפני מאכלים רעים, או מפני שהוא ממלא בטנו ואוכל אכילה גסה אפילו ממאכלים טובים" (מתוך הלכות דעות, פרק ד'). רופאים רבים אימצו את הגישה כבר במהלך המאה ה-19 ועד היום, וספרים רבים, שעוסקים בקשר שבין תזונה בריאה לבריאות, יצאו לאור.

המסקנה של כולם היא אחת:לתזונה יש כוח להחליא כמו גם להבריא אותנו. תזונה המתאימה לגוף ולמצב הייחודי בו הוא נמצא, יכולה לסייע לו לסלק חומרים המזיקים לו,להוסיף לו חומרים שהוא זקוק להם לריפויו ממחלה ולמניעת היווצרותן של מחלות ושל תלונות.
תזונה למניעת מחלות ותלונות

למזון במצבו הטבעי יש חשיבות עליונה בריפוי הגוף בעת מחלה, וגם במניעת מחלה, החל ממניעת מחלת חורף קלה, וכלה בהפחתת הסיכונים למחלות לב, סרטן ועוד. אנשים אשר מעל לראשם מרחף איום המחלות התורשתיות, רצוי ומומלץ להם להשתמש בתזונה כדי למנוע או לפחות להפחית את הסיכוי ללקות באותן מחלות. חולים המתמודדים עם מחלות כרוניות, יכולים להשתמש בתזונה כאמצעי בלתי רגיל למניעת ההתקף הבא. רבים מהחולים הללו הרגילו עצמם למחשבה כי הם נידונו לחיות עם תסמיני המחלה ולהיות שפוטים של ההתקפים המאפיינים אותה, אבל האמת היא שמחלות כרוניות רבות ניתנות להקלה רבה בתלונות ובתסמינים באמצעות תזונה נכונה, ואף למניעת התקפים ולירידה בשכיחותם.
תזונה בעת מחלה

ישנו הבדל מהותי בין תזונה בעת מחלה אקוטית, בעת מחלה כרונית (בעת התפרצות המחלה או תחת התקף) או תזונה במצב של בריאות או הפוגה. ממש כמו תרופות כימיות, גם למוצרי מזון יש השפעות שונות על הגוף, ויש להתאים את המזון למצב הפיזי, הרפואי ואף הנפשי של המטופל. מזונות מסוימים בעת מחלה אקוטית, או הימנעות ממזונות, עשויה להיות קריטית להחלמה.
במחלת הקרוהן והקוליטיס, למשל, יש ויומלץ למטופל על דיאטת אלימינציה בזמן ההתקף. הדיאטה עתירת פחמימות מורכבות וסיבים ובעלת השפעה חיובית על מהלך מחלת הקרוהן. הסיבים התזונתיים מעודדים צמיחה של פלורה ידידותית במעיים. אולם הדיאטה אסורה בשלב האקוטי של המחלה.

תזונה כאמצעי טיפולי דורשת ידע, מקצועיות ונסיון, ותזונה לא מתאימה יכולה להסב נזק ממש כשם שתזונה מתאימה מביאה תועלת. בכל מצב של מחלה כדאי ורצוי להיוועץ בדיאטנית להתאמת התפריט המתאים לסוג המחלה ולשלב בו היא נמצאת, ולשילוב הדיאטה עם הטיפול התרופתי.

אצלנו בגסטרומד

גסטרו מד צוות דיאטניות מקצועי, המאבחן ומתאים את הדיאטה הנכונה והתוספים הנכונים ולמצב החולה ולשלב במחלה. הצוות עובד לצד הצוות הרפואי ובידיעתו, כך שהטיפול המותאם לכל מטופל הוא מקיף ושלם, ומבוסס על נתונים אישיים שלו, תחקיר מעמיק ואבחון קליני.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​