קפסולה וידאו למעי דק (Capsule Video Small Bowel)

הרופא שלך החליט לבצע אנדוסקופיה לשם הערכה ובדיקה של המעי הדק באמצעות קפסולה. אנדוסקופיה באמצעות קפסולה מאפשרת לרופא לצפות בתמונת וידאו המצולמת מוך המעי הדק.

המידע המצורף נועד לסייע לך בהבנת הבדיקה ולענות על שאלות נפוצות. המידע שמצורף כאן נועד לספק מידע כללי בלבד ואין לראות בו בסיס לאבחנה או המלצה לטיפול. יש להתייעץ עם הרופא שלך בנוגע למצבך הרפואי ולבדיקה אותה אתה אמור לעבור.

מידע כללי

אנדוסקופיה של המעי הדק ע"י קפסולת וידאו הנה בדיקה ידידותית למטופל המאפשרת לרופא לראשונה לבחון את המעי הדק במלואו. הרופא יבקש ממך לבלוע מצלמת וידאו בגודל של גלולת ויטמנים המכילה מצלמה, מקור אור, משדר ובטריה. התמוונת המתקבלות בזמן הבדיקה משודרות למקלט הנישא על ידי החולה. המצלמה פועלת בתדירות גדולה ובחדות גבוהה ובדרך זו מתקבל סרט המדגים את כל המעי הדק.
זו בדיקה ידידותית והיחידה לא חודרנית המאפשרת לרופא לבדוק את חלל המעי הדק ולזהות נגעים כדלקת, פוליפ או גידול (אשר עד כה היה נגיש רק באמצעות אנדוסוקפיה] קפסולת וידאו היא קטנה בגודל גלולת ויטמינים, חד פעמית וקלה לבליעה. לקפסולת הוידאו מצלמה ומקור אור משלה ומשדר המשר את התמונות למקלט הנישא ע"י החולה. בזמן שהכמוסה עושה את דרכה בתוך מערכת העיכול, נשלחות תמונות אל מקלט המונח בחגורה שעל מותני הנבדק. לאחר הבדיקה יצפה הרופא בתמונות על מסך המחשב שלו ויאבחן את הממצאים.
כיוון שהבדיקה אינה מצריכה סדציה [הרגעה], לא נחוץ לנפח אויר בזמן הבדיקה ואינה כרוכה בקרינה היא מהווה בדיקה נוחה ובטוחה יותר עם פחות סיכונים מאשר הבדיקות הקונבנציונאליות החודרניות [אנטרוסקופיה בלון] הבדיקה היא אבחנתית בלבד ואינה מאפשר לטפל בממצאים המתגלים במהלך הבדיקה.

תלונות וסימנים

חולים הסובלים מתלונות וממצאים שיכולים להתאים למחלה במעי הגס כמו:

  • שלשול
  • עצירות
  • כאב בטן
  • דימום רקטאלי
  • אנמיה מחוסר ברזל

סיבות

מהם ההתוויות [אינדיקציות] לביצוע הבדיקה?

בחולים עם חשד למחלת מעי דלקתית שלא אובחנה באנדוסקופיה סטנדרטית.
בחולים עם מחלת קרון לעקוב אחרי רפוי המחלה.
בחולים עם דימום ממקור לא ידוע [גלוי או סמוי] שלא אובחן באנדוסקופיה סטנדרטית.
בחולים עם אנמיה מחוסר ברזל לאחר שנשללו כל הסיבות האחרות כמו צליאק.
בחולים מבוגרים או ילדים מעל גיל שנתיים עם נגע פתולוגי במעי הדק.

מהם ההתוויות הנגד [קונטרה אינדיקציות] לביצוע הבדיקה?
חולים עם חשד לחסימה במערכת העיכול, היצריות או פיסטולה
חולים עם קוצב לב או מכשור אלקטרוני מושתל אחר
חולים עם הפרעות בליעה

מהלך וסיבוכים

לפני הבדיקה
עליך לקרוא את כל ההוראות המצורפות. ליידע את המרפאה מראש לגבי כל מידע רפואי רלוונטי לבדיקה. חשוב לדווח על כל התרופות הניטלות על ידך. ייתכן שיומלץ לשנות באופן זמני את מינון התרופות לצורך הבדיקה. עליך להודיע לרופא אם משותל קוצב לב או מכשיר אלקטרוני רפואי אחר. דווח/י על ניתוח בטן שעברת, על הפרעות בליעה או יש לך בעיות בליעה או אם היו לך בעבר חסימות מעיים. לשם כך מומלץ למלא טופס מצב רפואי [נספח].
התמונות הטובות ביותר מתקבלות כשמעי נקי לכן מומלץ יום לפני הבדיקה לשנות את התזונה ולהתכונן לבדיקה כפי שמפורט בהמשך.
לפני הבדיקה תחתום על טופס הסכמה מדעת אותו אתה אמור לקבל כבר לפני הבדיקה. תחתום על הסכמתך המודעת לאחר שתוכל לשאול שאלות נוספות את הטכנאי רק לאחר שאתה משוכנע שאתה מבין היטב את התהליך.

למה עלי לצפות במהלך הבדיקה?
הרופא או הטכנאית ת/יכין אותך לבדיקה באמצעות הצמדת מערך חיישנים לבטן הנצמדים לגוף ע"י שרווליות וסרטי הדבקה. לאחר בליעת הקפסולה עם מים, היא תעבור בדרכי העיכול שלך באופן טבעי, ותוך כדי כך תשדר תמונות וידאו אל מכשיר הקלטה הקשור למותניך בחגורה. בכל מהלך הבדיקה הנבדק/ת צריכים להימנע מקרבה אל מכשירים אלקטרו מגנטים חזקים כמו MRI. מומלץ ללבוש בגדים נוחים עדיף שני חלקים כהים. יש לטפל במקלט בזהירות ולא לנתק אותו בכל שלב של הבדיקה.

מה קורה לאחר הבדיקה?
בסיום הבדיקה יוסרו מכשיר ההקלטה ומערכת החיישנים והתמונות שהוקלטו במהלך הבדיקה יועברו מהמקלט למחשב ותיבדקנה על ידי הרופא. אין להסיר את המכשיר רק לפי ההוראות שתקבל מהטכנאי. הבדיקה מסתיימת כאשר הקפסולה יוצאת מהגוף לשירותים.

כיצד נפלטת הקפסולה והאם ארגיש שהיא יצאה?
הקפסולה הנה חד פעמית והיא מפרשת ללא קושי בצואה. לא צפויה תחושת כאב או אי נוחות כלשהי בזמן פליטת הפסולה

איך אדע מהן תוצאות האנדוסקופיה באמצעות הקפסולה?
לאחר החזרת הציוד, הרופא שלך יעבד את המידע מתוך מכשיר ההקלטה ויציג על מסך וידאו צבעוני את התמונות שצולמו ע"י הקפסולה, לאחר שהרופא יסיים את בדיקת התמונות, ייצרו עמך קשר וימסרו לך את ממצאי הבדיקה.

מהם הסיבוכים הכרוכים באנדוסקופיה באמצעות קפסולה?
סיבוכים עלולים להתרחש, אולם הם נדירים מאוד. אם הבדיקה מתבצעת ע"י אנשי צוות מנוסים אשר עברו הכשרה מיוחדת לביצוע ההליך.
קיים סיכון פוטנציאלי לכך שהקפסולה לא תיפלט. סיבוך כזה יכול לקרות בפחות מ 2% מהחולים. סיבות מיוחדות לעיכוב הקפסולה במעי הנם: הצרות במעי בגלל שימוש ב NSAID, מחלת קרון, גידול במעי הדק, הידבקויות במעי, כיבים או דלקת מקרינה. בחולים אלו אפשר לבצע לפני הבדיקה המלאה בדיקה ע"י קפסולת דמה המאפשרת להעריך את המעבר של הקפסולה במעי החולה. עיכוב של הקפסולה בדרך כלל אינו מלווה בכל תלונה, אבל במקרים נדירים יכול לגרום לתלונות הדומות לחסימת מעי. האבחון של עיכוב של הקפסולה במעי נעשה ע"י צילום בטן ריק ברנטגן.
סיבוכים נדירים יכולים לנבוע מבעיות בליעה של הקפסולה או מזמן התרוקנות מאורך של הקיבה [במקרים אלו ניתן להחדיר את הקפסולה בזמן בדיקת אנדוסקופיה] ומרגישות לחומרי ההכנה המשלשלים [במידה ונוטלים אותם]. בחולים עם רגישות עורית יכולה להתפתח גירוי בעור מהסנסורים וסרטי ההדבקה.

כיצד להתכונן?

התמונות הטובות ביותר מתקבלות כשמעי נקי ולכן יש להקפיד על ההכנה המתאימה:

יום לפני הבדיקה

יום לפני הבדיקה אחרי ארוחת צהריים יש להיות בדיאטת נוזלים צלולים בלבד.
דיאטת נוזלים נדרשת בדרך כלל לפני פעולות או בדיקות מסוימות אשר דורשות קיבה או מעיים נקיים משאריות מזון – כגון: קולונוסקופיה / וידאו קפסולה וכו'. יש לזכור כי דיאטה מסוג זה אינה מספקת לגוף את כמות האנרגיה שלה הוא זקוק ולכן אין להתמיד בה לאורך זמן ללא פיקוח רפואי.
דיאטת נוזלים כוללת:

  • מים
  • מיצי פירות מסוננים (ללא חתיכות פרי) כמו מיץ תפוחים, מיץ ענבים וכו'
  • מרק צח
  • סודה ומשקאות מוגזים
  • ג'לי
  • קרטיבים (ללא חתיכות פרי)
    תה/קפה ללא חלב


ביום הבדיקה

10 שעות לפני הבדיקה יש להיות בצום מוחלט ללא אוכל ושתייה למעט לקיחת תרופות הדורשות שתיית מים
אין ליטול תרופות כשעתיים לפני הבדיקה
יש ללבוש בגד עליון העשוי מסיבים דקים וטבעיים כגון חולצת טריקו ארוכה המגיעה לפחות עד גובה המתניים ושלא תעלה מעל החגורה.

לאחר בליעת הקפסולה
ארבע שעות לאחר בליעת הקפסולה אפשר להתחיל לשתות ולאכול כרגיל אלא אם הרופא ציין אחרת. הבדיקה תסתיים כ-8 שעות לאחר בליעת הקפסולה

אצלנו בגסטרומד

בגסטרומד מבצעים את כל בדיקות הקפסולה והפענוח של הצילומים מתבצע ע"י רופאים בכירים בלבד.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​