מים (Water)

מבין כל רכיבי התזונה, מים הם אחד המרכיבים החיוניים ביותר לקיומנו ולתפקודו התקין של גופנו. גופו של אדם בוגר מורכב מ-70% מים (כשאנו נולדים הוא מורכב מ-95% מים) וירידה של אחוז או שניים מהווה את תחילתו של תהליך התייבשות. מדובר באחד המרכיבים החיוניים ביותר לתפקוד תקים ולקיום.

מידע כללי

אורח חיים מאוזן, בריא ותקין כולל צריכת מים קבועה ומרובה, ביחס לעונת השנה. גופנו מורכב ברובו ממים (70% בממוצע. המוח מורכב מ-95% מים, הדם מ-82% והריאות 90%) ויש לתחזק יחס זה כדי לשמור על תפקוד תקים של הגוף. ירידה של אחוז בודד בתכולת המים, עשויה להתבטא בסימני התייבשות שרובנו לא נפרש אותם ככאלה: עייפות לאורך היום, קושי להתרכז ולהתמקד, בלבול ועוד.

המים הם למעשה הדלק של גופנו, ומשמשים כחומר סיכה, מווסתי טמפרטורה, מסייעים בפינוי פסולת ושמירה על חילוף חומרים תקין, מגנים על איברים ורקמות, מהווים בסיס לנוזלים שונים בגוף, כמו למשל רוק ונוזל תוך תאי ולוקחים חלק בתהליכים רבים שחלקם משפיע על תהליכים קוגניטיביים והתנהגותיים. למעשה, ללא מים הגוף לא יוכל לשרוד זמן רב, בניגוד למזון שהגוף יכול להסתדר בלעדיו למשך פרק זמן ארוך יחסית.

תלונות וסימנים

צמא הוא אחד מסימני הגוף לניצני תהליך של התייבשות. במובן זה, הגוף אינו יודע לאותת לנו לפני תחילתו של תהליך כזה, וזו הסיבה העיקרית בשלה יש להקפיד על צריכת נוזלים בטרם הופעתה של תחושת הצמא.

מהלך וסיבוכים

יחס גדול מדי בין איבוד מין לבין צריכת מים עלול להסתיים בהתייבשות. סימניה הם סחרחורות, הקאות, התעלפויות, התכווצות שרירים, תשישות, חוסר מיקוד, בלבול, חיוורון, שינויים בלחץ הדם, דופק מהיר וכמובן שהסכנה הגדולה ביותר היא מוות מהתייבשות, שמתרחשת בעיקר באזור יבש כמו במדבר.

טיפול

ישנן אסכולות המתייחסות למים כבעלי פוטנציאל מרפא. במצבים של בעיות במערכת העיכול, כמו עצירות למשל, צריכה מוגברת של מים מומלצת ואף הכרחית. צריכת מים מוגברת יכולה להקל על בעיות בריאות רבות אחרות שאיננו מעלים על דעתנו: כאבי בטן, יובש בעיניים ואף מחלות סרטן מסוימות, כמו סרטן המעי.

סגנון חיים

הכמות הממוצעת המומלצת לאדם בוגר היא 8 כוסות מים ליום. כמות זו עשויה להשתנות מאדם לאדם בהתאם למשקל, הרגלי תזונה ותנאים סביבתיים בהם הוא מצוי. 

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​