תזונה למניעת סרטן

בהיותו גורם התמותה השני בעולם המערבי, מחקרים רבים עוסקים בדרכי מניעת הסרטן ולא רק בטיפול בו. מחקר הסרטן מורכב ביותר, מאחר ולא מדובר במחלה אחת, אך למרות המורכבות והקשיים, קיימת הסכמה רחבה ביותר לגבי הקשר בין תזונה לבין תחלואת סרטן בבני אדם.

מידע כללי

בדומה למחלות כרוניות המתפתחות בשלבים, גם הסרטן מושפע מגורמים סביבתיים, בנוסף לגורמים גנטיים. מחקרים לאורך השנים הראו ומראים כי חלק ממחלות הסרטן ניתנות למניעה באמצעות אורח חיים בריא, ובמיוחד באמצעות תזונה בריאה. לא רק זאת, אלא שממצאים מדעיים קובעים כי כ-35% ממקרי המוות מהסרטן ניתנים להסבר על ידי התזונה – דיאטה דלה בפירות וירקות, המכילה שיעורים גבוהים של שומן וללא פעילות גופנית סדירה. התזונה ממוקמת בראש סולם הגורמים הסביבתיים המשפיעים על תחלואת הסרטן. משקל עודף וצריכת קלוריות רבות נמצאו כבעלי השפעה על הגברת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס, בסרטן השד, רירית הרחם, כליות, שלפוחית השתן ואולי שחלות. שתייה מופרזת של אלכוהול ועישון סיגריות, קשורים אף הם עם סרטן השד, סרטן הפה, סרטן דרכי הנשימה והעיכול העליונות, סרטן כיס השתן ועוד.

למי מומלצת התזונה למניעת סרטן

  • לבעלי היסטוריה משפחתית של תחלואה או תמותה ממחלת הסרטן על כל סוגיו
  • למי שסבל בעבר ממחלת הסרטן ונרפא, או למי שמתמודד עם המחלה בהווה
  • לבעלי משקל עודף
  • למעשנים ולחיים בסביבתם
  • לכל מי שמבקש לאמץ אורח חיים בריא ומאוזן


למי לא מומלצת התזונה למניעת סרטן?

לכל אלה שחלות עליהם הגבלות תזונתיות כלשהן, כמו סוכרתיים, חולי כליות ואחרים

טיפול

מה כן לאכול?

  • שמירה על משקל גוף תקין, הימנעות מגורמים המעלים רמות אינסולין, כמו עודפי פחמימות פשוטות ושומנים מסוגים מסוימים ועידוד גורמים המפחיתים משקל ואינסולין, כגון פעילות גופנית סדירה.
  • הגברת כמות הפירות והירקות בתפריט, מצמצמת את הסיכון לתחלואה במגוון סוגי סרטן, בעיקר סרטן הפה, הלוע, סרטן הושט, הריאות, הקיבה, הקולון וסרטן פי הטבעת. מומלץ לאכול פירות וירקות ללא הגבלה, או לפחות 5 מנות ביום.[1] ירקות ופירות עשירים בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. יש בהם מרכיבים שונים הידועים כבעלי השפעה מגינה. על מרכיבים אלה נמנים גם ויטמין C , בתאקרוטן (פרו-ויטמין (A ויטמין E וסלניום. ירקות ופירות העשירים בויטמינים הינם גזר, פלפל אדום וירוק, תרד, חסה, בצל ירוק, עגבנייה, דלורית, שומר, פרי- הדר, מלון, מנגו, משמש, אפרסק ועוד. חשוב לאכול אותם בשלמותם, כדי לקבל את כל מרכיבי המזון המגנים המצויים בהם. הירקות הנמנים על משפחת המצליבים בהם ברוקולי, כרובית, כרוב, כרוב ניצנים, קולורבי, צנון וצנונית. מומלץ לצרוך לפחות 3 מנות ביום מירקות אלה כמזונות המכילים מרכיבים העשויים לבלום התפתחות סרטן.
  • הקפידו על צריכת פירות וירקות בצבעים שונים. לכל צבע בטבע יש מרכיבים אחרים, החשובים לגוף.
  • נוסף על הירקות והפירות, שלבו בתפריט גם דגנים מלאים, קטניות וסויה, אגוזים גרעינים וזרעים. בדומה לירקות ולפירות, המזונות הללו עשירים במגוון רכיבים צמחיים מגנים: ויטמינים, מינרלים, פיטו-כימיקלים וסיבים תזונתיים.
  • דגנים מלאים – חיטה מלאה, שיבולת שועל מלאה ,שיפון מלא ,אורז מלא, שעורה
  • קטניות – סויה ומוצריה, שעועית לבנה, אפונה ירוקה, עדשים, פול, גרגרי חומוס
  • אגוזים מסוגים שונים, שקדים, גרעיני חמניות, גרעיני דלעת (לא קלויים ולא מומלחים), זרעי פשתן, שומשום מלא – אלו הם רכיבים צמחיים בעלי פעילות אסטרוגנית חלשה העשויים להפחית את הסיכון לסוגי סרטן מסוימים.
  • פיטוכימיקלים – בירקות ובפירות נמצאים כ-25,000 (!) פיטוכימיקלים. חלקם משמשים כנוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים).
  • פיטואסטרוגנים – חומרים תזונתיים, המצויים במיוחד במוצרי סויה, קטניות, חיטה מלאה, פיצוחים ובחלק מהירקות. יתכן שצריכת מזון עשיר בפיטואסטרוגנים קשורה להורדת הסיכון לחלות בסוגי סרטן מסוימים. מומלץ לצרוך כמויות מתונות של מזונות אלו כחלק מתפריט המבוסס על מזונות צמחיים, שהם יחסית דלים בשומן.
  • נוגדי חמצון -מזונות אלו מכילים מגוון חומרים בעלי יכולת נוגדת חמצון. החומרים מופיעים במבנה מרחבי פעיל, בליווי חומרים המעצימים את פעילותם ומסייעים לספיגה. בניגוד לתוספות סינטטיות, בצריכת פירות וירקות אין כל סכנה למינון יתר, או להפרת איזון בין נוגדי החמצון השונים.
  • סידן – מומלץ לצרוך מזונות המכילים סידן, כמו מוצרי חלב, עדיף דלי שומן. ישנן עדויות לתרומתו האפשרית של הסידן להקטנת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.

מניעה

מה לא לאכול?

  • במחקר אשר עקב אחר צריכה כמותית של מזונות שונים (בעיקר עתירי שומן וקלוריות) בקרב חולות בסרטן שד, לעומת קבוצת בקורת. הראו הממצאים כי הסיכון היחסילחלות בסרטן שד נמצא גבוה יותר ברמות צריכה גבוהות של בשר בקר, בשר חזיר וממתקים.
  • המעיטו באכילת מוצרים המבוססים על קמח לבן.
  • אלכוהול – צריכת אלכוהול בכמות מוגזמת עלולה לגרום להתהוות מחלת סרטן בכבד, בפה, בלוע, ומעלה את הסיכון לחלות בסרטו השד.
  • מלח – צריכת מזון עתיר מלח נמצאה קשורה בעליית הסיכון לחלות בסרטן הקיבה.

מקורות

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​