תזונה מונעת דלקת

מקור השם דלקת הוא במילה דליקה (באנגלית פירושה להבה), בשל החום והאודם שיוצרת הדלקת בגוף. התסמינים הקלאסיים של הדלקת הם חום, נפיחות, כאב, אודם וירידה בתפקוד הכללי או של האזור בו התפתחה הדלקת.

לדלקת תפקיד משמעותי בשליחותה של מערכת החיסון. היא פועלת כנגד זיהומים ותאי גוף לא תקינים שפלשו לגוף ולמעשה ללא מנגנוני דלקת לא נוכל לשרוד.

נבחין בין שני סוגים של דלקת: האקוטית, קצרת המועד, בעלת הסימנים הקלאסיים, והכרונית, ארוכת הטווח, המאיימת לגרום נזק לגוף המתקשה להתגבר עליה. דלקות מסוימות אף נגרמות ללא מחולל מסוים או הסבר ברור, כשהמערכת תוקפת רקמות בריאות בגוף. אלה הן המחלות האוטואימוניות. גם במקרים של אלרגיה, הגוף לעיתים מפעיל את הדלקת כמנגנון הגנה נגד גורם שאינו בלתי תקין או מאיים על בריאות הגוף.

לתזונה השפעה רבה על תהליך הדלקת, הן מהפן של תמיכה במערכת החיסון ובפועלה נגד מחוללי הדלקת, והן בהשפעה על הדלקת עצמה.

מידע כללי

עקרונות התזונה האנטי דלקתית:

  1. הקפדה על סוג השומן בתפריט – יש חשיבות עליונה לשמירת היחס בין סוגי השומן הנצרך. חומצות השומן הן חיוניות וחשוב לצרוך אותן, אך חומצות שומן מסוג אומגה 3 מגינות על גופנו מפני תהליכי דלקת, בעוד אומגה 6 מעודד היווצרות מצבים דלקתיים.
  2. שמירת משקל – רמות גבוהות של שומן, ובפרט שומן בטני (השמנת "תפוח"), המאפיין גם את הסינדרום מטבולי מקושרים לרמות CRP (חלבון בדם) גבוהות והפרשה מוגברית של ציטוקינים. שניהם חומרים מעודדי דלקת. שמירה על משקל תקין ופעילות גופנית, שניהם מורידים רמות CRP ומפחיתים תהליכי דלקת.
  3. שמירה על מדד גליקמי נמוך- כמו מחלות רבות נוספות הכוללות סוכרת, היפראקטיביות ומחלות רבות נוספות, גם תהליך הדלקת מושפע מהערך הגליקמי של המזון. מזון המתפרק מהר – סוכרים פשוטים, פחמימות פשוטות, קמח לבן – מגבירים את תהליך הדלקת ואילו מזונות בעלי מדד גליקמי מתון – מגינים על הגוף מפני היווצרות תהליך הדלקת.
  4. נוגדי חמצון  – התהליך הדלקתי כולל הפרשת חומרים שונים מתוך תאי הדלקת אל הסביבה, ביניהם רדיקלים חמצניים. אנטיאוקסידנטים יכולים לצמצם את הנזק של תרכובות אלו, ובכך צפויים לצמצם את הנזק הרקמתי שנגרם עקב הדלקת.
  5. צריכת מרכיבי מזון המסייעים לתהליך הדלקתי

טיפול

מה כן לאכול?

על מנת להפחית תהליכי דלקת, מומלץ לצמצם במזונות המכילים אומגה 6 כגון: שמן תירס, שמן סויה, שמן סויה ושומן מן החי, ולהגביר צריכת מזונות המכילים אומגה 3 כגון: דגי ים צפוניים, ביצים מועשרות באומגה 3, זרעי פשתן טחונים, שמן פשתן מכבישה קרה.

חלבונים – לשם צמצום השימוש במאגרי הגוף ליצירת חלבוני הדלקת, יש לוודא צריכת חלבון מספקת בתזונה בכמות רבה יותר לעומת הדרישות של האדם הבריא. חשיבות רבה נמצאה למספר חומצות אמינו נוספות, בעיקר גלוטמין, אשר משפרת את פעילות מערכת החיסון, לאוצין וחומצות אמינו מסועפות נוספות, אשר מעודדות בניית רקמת שריר ומצמצמות את הפגיעה בה בעת סטרס.

ויטמין D – במספר מחקרים תצפיתיים זוהה קשר בין מחסור בויטמין D לבין הסיכון לפתח זיהומים נשימתיים בגילאים שונים – החל מילודים ועד לאוכלוסיה הבוגרת.

אכילת פירות וירקות בשלל צבעים, יעשירו את הגוף בשלל פיטוכימיקלים, אשר בנוסף לשמירה והגנה ממחלות רבות אחרות, ימנעו גם שקיעה וחמצון של פלאק טרשתי אשר שוקע בעידוד התהליך הדלקתי.

ענבים ויין אדום, מספר סוגי פטל, בוטנים, כורכום וצמחים נוספים המכילים פוליפנול, המפחית את התהליך הדלקתי במספר מנגנונים, והינו אנטיאוקסידנט פוטנטי.  במחקר איכותי אחד נמצא כי כורכום מסייע ברמיסיה במחלת מעי דלקתית

מחקרים תצפיתיים והתערבותיים רבים, ובמגוון של אוכלוסיות, הציגו שוב ושוב כיצד התזונה הים תיכונית, העשירה בירקות, פירות, קטניות ודגים מפחיתה מגוון רחב של סמני דלקת, בעוד תזונה מערבית העשירה בשומן, דברי מתיקה ובשר מעובד, קשורה עם רמת גבוהות יותר של דלקת

מניעה

מה לא לאכול?

  • סוכרים פשוטים
  • פחמימות פשוטות
  • קמח לבן
  • על מנת להפחית תהליכי דלקת, מומלץ לצמצם במזונות המכילים אומגה 6 כגון: שמן תירס, שמן סויה, שמן סויה ושומן מן החי

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​