אנמיה (Anemia)

אנמיה היא מצב בו אין מספיק תאי דם אדומים בריאים הנושאים חמצן לרקמות. מי שסובל מאנמיה ודאי חש עייפות רבה. קיימות צורות רבות של אנמיה שלכל אחת הגורמים שלה. אנמיה יכולה להיות לתקופה קצרה או לחילופין לתקופת זמו ארוכה ויכולה להיות מתונה או חמורה.

מידע כללי

אנמיה היא מצב בו אין מספיק תאי דם אדומים בריאים הנושאים חמצן לרקמות. מי שסובל מאנמיה ודאי חש עייפות רבה.

קיימות צורות רבות של אנמיה שלכל אחת הגורמים שלה. אנמיה יכולה להיות לתקופה קצרה או לחילופין לתקופת זמן ארוכה ויכולה להיות מתונה או חמורה.

כדאי לגשת לרופא אם אתה חוששים שאתם סובלים מאנמיה. לעיתים הדבר יכול להעיד על מחלה חמורה יותר.

הטיפול באנמיה יכול לכלול טיפול בעזרת תוספי מזון ו/או בדיקות רפואיות. ניתן למנוע סוגים מסויימים של אנמיה בעזרת אופן אכילה בריא ודיאטות שונות.

תלונות וסימנים

  • עייפות
  • עור חיוור
  • דפיקות לב מהירות או בלתי סדירות
  • קוצר נשימה
  • כאבים בחזה
  • סחרחורת
  • בעיות קוגנטיביות
  • ידיים ורגליים קרות
  • כאב ראש

סיבות

כאשר יש אנמיה הגוף מייצר מעט תאי דם אדומים בריאים, מאבד רבים מהם או הורס אותם במהירות רבה יותר מאשר הוא יכול לייצר אותם.

סוגים נפוצים של אנמיה והגורמים להם כוללים:

אנמיה מחוסר ברזל-הגורם לכך הוא מחסור בברזל בגוף. מבלי ברזל הגוף אינו יכול לייצר מספיק המוגלובין בשביל תאי דם אדומים.

אנמיה מחוסר ויטמינים- בנוסף לברזל הגוף צריך ויטמין B-12 כדי לייצר כמות תאי דם אדומים מספקת. דיאטה שחסר בה ויטמין זה גורמת לירידה בתאי הדם האדומים. יש אנשים שאינם מסוגלים לספוג ויטמין B-12.

אנמיה הנגרמת כתוצאה ממחלות כרוניות- מחלות כרוניות מסויימות כגון: סרטן, איידס, קרוהן ושאר מחלות דלקתיות כרוניות עלולות להפריע לתהליך הייצור של תאי הדם האדומים וכתוצאה מכך נגרמת אנמיה. גם כשל בכליות עלול להיות הגורם לאנמיה.

אנמיות אחרות- קיימים סוגים שונים ונדירים של אנמיה כגון: תָּלָסֶמְיָה (מחלת דם תורשתית) ואנמיות הנגרמות מהמוגלובין לקוי

גורמי סיכון נוספים שקיימים הם:

דיאטה- דיאטה דלה בברזל וויטמנים יכולה לגרום לאנמיה.
מחלות מעיים- מחלות מעיים כגון קרוהן יכולות להשפיע על ספיגה של חומרים מזינים במעי הדק כך גם מחלת צליאק
וסת- נשים נמצאות בסיכון גדול יותר ללקות באנמיה בגלל הוסת החודשי.
הריון- כאשר את בהריון הסיכון ללקות באנמיה מחוסר ברזל גדל בגלל שמחסני הברזל צריכים לשרת את נפח הדם שגודל וגם להיות מקור להמוגלובין עבור העובר.
מצב רפואי כרוני- אדם שסובל מסרטן, כשל בכבד או בכליות או כל מחלה כרונית אחרת עלול להיות בסיכון לאנמיה הנגרמת ממחלות כרוניות. מצבים אלה עלולים לגרום למחסור בתאי דם אדומים
היסטוריה משפחתית- אם במשפחה יש היסטוריה של אנמיה מומלץ להיבדק.

בירור רפואי

רופאים מאבחנים אנמיה בעזרת היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית ובדיקות דם מקיפות. בדיקות הדם בודקות את רמת התאים האדומים שיש בדם (נקרא: המטוקריט) ואת ההמוגלובין בדם.

כאשר מאובחנת אנמיה הרופא יבקש לבצע בדיקות נוספות כדי לקבוע את הגורם לאנמיה שכוללות: ספירת דם, ברזל, טרנספרין [רווי הברזל], פריטין [מחסני הברזל], ויטמין B12, חומצה פולית ובדיקות לבירור הרס דם [LDH, הפטוגלובין, קומבס]

מניעה

ניתן למנוע סוגים רבים של אנמיה.

אנמיה שנגרמת ממחסור בברזל או ממחסור בוויטמינים ניתן למנוע על ידי אכילה בריאה הכוללת: ברזל, ויטמין B-12, ויטמין C, חומצה פולית וכו'.

אכילת מאכלים המכילים ברזל חשובה במיוחד בשביל אלה הדרושות להם כמויות רבות של ברזל כמו ילדים ולנשים המקבלות וסת או נשים הריון.

רופא עלול להמליץ על תוספי ברזל או מולטי ויטמינים המכילים ברזל. אבל יש לדעת כי תוספי ברזל מתאימים רק כאשר אדם נדרש לכמות גדולה יותר של ברזל.

אין להניח שאם אתם עייפים יש לקחת תוספי ברזל. להעמיס ברזל על הגוף עלול להיות מסוכן.

במקרה בו קיימת היסטוריה משפחתית של אנמיה העוברת בתורשה יש להתייעץ עם רופא ואולי אף לשקול ייעוץ גנטי לגבי הסיכון ללקות בכך ואילו סיכונים עלולים להעביר לילדים.

אצלנו בגסטרומד

בגסטרומד מלבד האפשרות לברר באופן מלא את הגורמים לאנמיה אנחנו מטפלים בחולים עם אנמיה מחוסר ברזל ע"י תוספת ברזל בעירוי ע"י תכשיר חדש פראינגקט

מקורות

אנמיה

חוברת מפורטת על הברזל, אנמיה לסוגיה השונים וטיפול ע"י תוספת ברזל. החוברת אומנם נכתבה אומנם עבור חולים עם מחלות דלקתיות של מערכת העיכול אבל היא מומלצת לכל חולה עם אנמיה מחוסר ברזל

לקריאה ולהורדת החוברת – לחצו כאן

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​