תנועתיות הושט – הפרעה (Esophageal motility Disorder)

מידע כללי

אכלזיה של הוושט [צפִידוּת)

נגרמת על ידי פגיעה בפריסטלטיקה בגוף הוושט עם הפרעה בהתכווצות הסוגר בוושט התחתון – השסתום בין הוושט לקיבה שתפקידו למנוע חזרה של מזון מהקיבה לוושט לאר האוכל. בזמן האכילה עצמו הסוגר אמור להפתח ולאפשר לאוכל לעבור לקיבה ללא בעיה. באכלזיה קיימת הפרעה בתהליך זה והסוגר אינו נרפה. סוגר זה במנוחה בדרך כלל מוגבר.

מרבית המטופלים עם צפידות הוושט סובלים מתסמינים של קושי בבליעה, הן של נוזלים והן של מוצקים, במשך שנים לפני שהם פונים לרופא/ה. מטופלים רבים סובלים גם מחזרה של מזון, הקאות, ירידה במשקל, ואי נוחות לא טיפוסית בחזה.

מטרת הטיפול היא להפחית את הלחץ המוגבר בסוגר הוושט התחתון באמצעות:

תרופות כמו ניטראטים, חוסמי תעלות סידן כמו אדאלאט או משתקי עצב כמו הזרקת רעלן בוטוליניום
הרחבה באמצעות בלון
מיוטומיה ניתוח או בשיטה אנדוסקפית [POEM] שמנתקים את שריר הוושט התחתון
הגורם לצפידות [אכלזיה] של הוושט אינו ברור. בפתולוגי, קיים חסר בתאי גנגליון [תאי עצב] ברירית הוושט.

ושט מפצח האגוזים – Nut cracker esophagus

מצב זה בדרך כלל מאובחן כאשר העוצמה הממוצעת של 10 התכווצויות עוקבות של הוושט היא בעלת משרעת גבוהה כלומר, שתי סטיות תקן מעל התקין. משך ההתכווצות יכול להיות מאורך ליותר מ 10- שניות.

מטופלים רבים עם תבנית זו במָנוֹמֵטְריהָ – בדיקה המודדת לחצים בתוך הוושט סובלים מכאב לא טיפוסי בחזה, במיוחד כאשר ניתן להם חומר מגרה המגביר את עוצמת ההתכווצות. אולם, אין זה נדיר למצוא את התבנית הזו אצל מטופלים שאינם סובלים מכאבים לא טיפוסיים בחזה, ממצא המטיל ספק בכך שהתכווצויות גבוהות משרעת אלה הן הגורם לתסמונת הכאבים בחזה של המטופלים.

הטיפול בדרך כלל מכוון להפחתת משרעת ההתכווצויות באמצעות תרופות – ניטראטים, חסמי תעלות סידן או תרופות אנטי-כולינרגים.

עווית מפושטת של הוושט – Diffuse esophageal spasm

בהפרעה זו התבנית מוגדרת כאשר למעלה מ 10- אחוזים מההתכווצויות בוושט מתרחשות בו זמנית, בעוד שמרבית ההתכווצויות נותרות פריסטלטיות. בנוסף לכך, לצורות הגל הללו יכולים להיות שיאים הפרעות בתנועתיות הוושט חוזרים, משך מאורך ולחץ מוגבר. מבחינה קלינית מטופלים רבים עם ממצאים אלה סובלים מכאב חזה היכול להימשך שעות, על אף שלא נמצאה התאמה בין הכאב לבין התכווצויות בו זמניות אלו. לעיתים, קושי בבליעה יכול להיות התסמין הראשון. דחק רגשי או שתייה של נוזלים קרים יכולים להחמיר את הכאב. ממצאים אלה מרמזים על כך שהתסמינים המלווים עווית מפושטת של הוושט עשויים לשקף תופעה כללית של יתר רגישות של איברים פנימיים. רגישות גבוהה באופן חריג, גם לאירועים רגילים.

טיפול המכוון לשינוי התבנית המנומטרית הזו באמצעות חסמי תעלות סידן או ניטראטים עשוי לעזור, על אף שנדמה כי השימוש בתרופות שמטרתן להפחית דחק וחרדה הוא המועיל ביותר.

הפרעות לא ספציפיות בתנועתיות הוושט – Nonspecific motility disorders

כאשר הממצאים המנומטריים אינם מתאימים במדויק לאבחנה ספציפית, המומחים למחלות של וושט יכולים לסווג את ממצאי הבדיקה כהפרעה לא ספציפית בתנועתיות. בדרך כלל יש שילוב של ממצאים המערבים את צורות הגל וההתכווצויות. הרקע הרפואי והטיפול במטופלים עם תבנית זו מאוד משתנים.

סיכום:  

על אף שממצאים ספציפיים בבדיקות מנומטריה הובילו רופאים לאבחון של הפרעות בתנועתיות הוושט, נדמה כי ישנם מכנים משותפים של רגישות מוגברת למתיחה של הוושט, חומצה ו/או מרה, ונושאים פסיכולוגיים כגון חרדה, דיכאון או התקפי פאניקה, המחמירים את התסמינים של האדם. באופן כללי, טיפולים המכוונים אל מרכיבים אלה עזרו מאוד בטיפול בהפרעות אלה. ברור כי מחקר נוסף בתחום של יתר רגישות של איברים פנימיים והגורמים הפסיכולוגיים אצל מטופלים עם הפרעות בתנועתיות יהיה מועיל.

תלונות וסימנים

  • הפרעת בליעה לנוזלים [יותר קרים] ומוצקים
  • כאב בחזה

סיבות

סיבה לא ידועה

לעיתים משני למחלות גידוליות [תסמונת פאראנאופלסטית]

טיפול

  • מנומטריה של הושט
  • אנדוסוקפיה של מערכת העיכול
  • צילום בריום
  • מפוי של מזון מסומן בטכנציום – זמן מעבר של נוזל ומזון מסומן דרך הוושט

אצלנו בגסטרומד

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​