הפטיטיס – D דלקת ויראלית (Hepatitis D)

הפטיטיס מסוג D היא צורה נדירה יחסית של הפטיטיס, כאשר בניגוד לסוגי הפטיטיס אחרים היא אינה נוצרת מעצמה אלא מתפתחת בקרב אנשים הלוקים בהפטיטיס B.

מידע כללי

מחלה זו נקראת גם וירוס דלתא, ומתבטאת בזיהום אשר גורם למחלת כבד דלקתית. מצב זה עלול לפגוע בתפקוד הכבד ולעורר ליקויים רפואיים נלווים באזור הכבד כגון שחמת הכבד וסרטן. זוהי מחלה מדבקת ובדומה להפטיטיס מסוג B היא נוצרת כתוצאה ממגע עם נוזלים גופיים של אדם הנגוע במחלה, בין אם מדובר בדם, שתן, או נוזלים וגינאליים. במקרים נדירים מחלה זו מועברת בזמן הלידה מהאם לוולד.

וירוס ה-HDV הגורם למחלה זו נפוץ בעיקר באזורים מתפתחים ברחבי העולם, בין אם מדובר באזורים מסוימים במרכז אמריקה, מרכז אסיה או במזרח התיכון, כאשר באזורים מפותחים יותר הוא נפוץ בעיקר בקרב משתמשי סמים כבדים כגון הרואין וקוקאין, כתוצאה משימוש במחטים מזוהמות.

תלונות וסימנים

הפטיטיס מסוג D מופיעה לרוב בשתי צורות ביטוי שונות, כאשר לעתים מדובר בהפטיטיס חדה ולעתים במחלה כרונית. הפטיטיס חדה נגרמת לרוב כתוצאה מהידבקות פתאומית בהפטיטיס B ובהפטיטיס D גם יחד, מצב אשר עלול להתבטא בזיהום חריף המלווה בסימפטומים קשים, אולם לרוב ההפטיטיס חולפת מעצמה תוך זמן קצר.

כאשר המצב הדלקתי נמשך מעבר לכמה חודשים, מתעורר חשד לקיומה של הפטיטיס D כרונית. מצב זה מתאפיין בהחמרת התסמינים הדלקתיים בכבד, זאת כתוצאה משילוב בין הפטיטיס b כרונית והתפתחות של הפטיטיס D.
כאשר הפטיטיס D מופיעה בליווי סימפטומים לרוב מדובר בעייפות, התכווצויות בבטן, חוסר תאבון ושתן כהה.

לעתים הופעת הפטיטיס D עלולה להחמיר את הסימפטומים הנלווים להפטיטיס B, כאשר במקרים קשה לאבחן איזו מן המחלות אחראית להופעת הסימפטומים, שכן שתיהן מתאפיינות בתסמינים נלווים דומים.

סיבות

קיימים גורמי סיכון אשר עלולים להגביר את הסיכוי לפתח הפטיטיס מסוג D, בין אם מדובר באנשים הלוקים בצהבת, באנשים המקבלים עירוי תוך ורידי על בסיס קבוע, גברים חד מיניים, או כאשר מדובר בשימוש במחטים מזוהמות בקרב משתמשי סמים כבדים.

בירור רפואי

כדי לאבחן את המחלה באופן מעמיק יש לערוך בתחילה בדיקת דם לצורך גילוי נוגדני הפטיטיס D בדם. הימצאות של נוגדנים אילו מעידה על חשיפה לווירוס HDV. במקביל יש לערוך בדיקת תפקודי כבד, על מנת להעריך האם נגרם נזק כלשהו לכבד.

טיפול

נכון להיום לא קיימים טיפולים קונקרטיים לצורך טיפול בהפטיטיס מסוג D, בין אם מדובר בהפטיטיס חדה או בהפטיטיס כרונית. בדרך כלל הטיפול עבור חולי הפטיטיס D ניתן לצורך מניעת התסמינים הנלווים להפטיטיס b, כאשר לרוב יש ליטול תרופות אינטרפרון, בין אם באמצעות כדורים דרך הפה או באמצעות זריקות. חלבון האינטרפון עשוי להפחית את התסמינים הנלווים להפטיטיס b ולהביא בהדרגה למיגור המחלה. אולם, גם טיפול זה אינו מסייע למיגור וירוס ה-hdv.

במקרים מסוימים, כאשר הפטיטיס D כרונית גורמת לליקויים באזור הכבד כגון שחמת הכבד, או דלקת הכבד, יש לטפל ספציפית בסימפטומים של המחלה באמצעות תרופות ייעודיות, כאשר לעתים, באם נגרם נזק כרוני בלתי הפיך לכבד אין ברירה אלא לבצע השתלת כבד. לכן, במקרים רבים אבחון מהיר של המחלה עשוי למנוע הופעה של מחלות כבד שונות.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​