שומנים מוגברים בדם (Hyperlipidemia)

מידע כללי

כאשר אנו מדברים על רמה גבוהה של שומנים בדם אנו מתייחסים לכולסטרול-טוב ורע, ולטריגליצרידים. כולסטרול הוא סוג של שומן המצוי בזרם הדם ובתאי הגוף, הוא חלק ממרכיבי קרום התאים, הורמונים סטרואידים ושותף לתהליכים שונים בגוף. אולם, רמה גבוהה מדי של כולסטרול בדם (היפרכולסטרולמיה) או טריגליצרידים מהווה את אחד מגורמי הסיכון העיקריים לטרשת עורקים ובכך למחלות לב, כלי דם ושבץ מוחי.

כולסטרול הוא חומר שומני שנמצא בדם וברוב הרקמות. הכולסטרול הוא מרכיב חשוב של קרום התא, והוא חיוני ליצירת הורמונים ומלחי מרה, ולהעברת השומנים בדם. הכולסטרול מיוצר בעיקר בכבד. רמות גבוהות מן התקין של כולסטרול או טריגליצרידים (שומנים) בדם נגרמות בגלל תזונה עתירת שומנים או עקב הפרעה תורשתית כגון היפרכולסטרולמיה משפחתית.

מהו הכולסטרול?

לכולסטרול שני מקורות מהם הוא מגיע: מקור פנימי (בגוף האדם) ומקור חיצוני. 0% מן הכולסטרול בגוף מגיע מן הכבד והשאר מגיע מן התזונה. מזון מן החי כמו בקר, עוף, דגים, ביצים וחלב מלא-מכיל כולסטרול. מזון מן הצומח כמו פירות, ירקות ודגנים-אינו מכיל כולסטרול. לאחר ארוחה נספג הכולסטרול מחלל המעי לתאי המעי ומשם יעבור על ידי זרם הדם לרחבי הגוף.

עודף כולסטרול המיוצר בכבד מופרש למעי דרך המרה ויוצא בצואה. אולם, מכיוון שהכולסטרול הוא חומר החיוני לגוף הגוף שומר חלק מכמות זו ולכן עד כ-50% מהכולסטרול שנמצא במעי נספג חזרה.

הכולסטרול אינו נע בדם כמולקולה חופשית, שכן הוא אינו מסיס בנוזל הדם. זו הסיבה שכולסטרול מתחבר לחלבונים בדם הנושאים אותו במרחבי הגוף הנקראים ליפּוֹפּרוֹטאינים (Lipoprotein).
אנו מבחינים בין שני סוגים של ליפופרוטאינים הנושאים את הכולסטרול בדם:

Low Density Lipoprotein = LDL
High Density Lipoprotrin = HDL
האופי של שני סוגי הליפופרוטאינים הוא שקובע את אופי הכולסטרול בדם. החלבון LDL משקיע את מטען הכולסטרול שהוא נושא במקום הגרוע ביותר מבחינתנו- בדופן העורק. יחד עם חומרים נוספים יוצר ה-LDL רובד טרשתי (משקע עבה וקשה) העלול להצר את העורק ובכך מגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם. לכן אנו מתייחסים אל החלבון LDL כ"רע" ולכולסטרול הקשור אליו "כולסטרול רע". לעומת זאת, החלבון HDL מסייע לנו בכך שהוא מוביל כולסטרול מדפנות כלי הדם אל הכבד ומשם הוא מוצא את דרכו החוצה מהגוף. לכן אנו מתייחסים אל חלבון זה כ"טוב" ולכולסטרול הקשור אליו כ "כולסטרול טוב". רמות גבוהות של כולסטרול זה בדם בעצם מעניקות הגנה מפני התקפי לב בעוד שרמות נמוכות שלו מגבירות את הסיכון למחלות לב.

מרבית הכולסטרול קשור ל-LDL.

טריגליצרידים

גם הטריגליצרידים הם סוג של שומנים שמקורם בסוכרים. חלקם מיוצרים בגוף אך רובם מגיעים מן המזון-בעיקר ממזונות עתירי שומן. לאנשים בעלי רמה גבוהה של טריגליצרידים יש לעיתים קרובות גם רמות כולסטרול גבוהות ורמות נמוכות של HDL. חולי סוכרת או אנשים בעלי עודף משקל צפויים גם הם להיות בעלי רמה גבוהה של טריגלצירידים. רמות גבוהות של טריגליצרידים מצריכות לעיתים טיפול תרופתי אולם ברוב המקרים הטיפול מתמקד בטיפול תזונתי-בהתאמת דיאטה מתאימה.

מהי טרשת עורקים

זוהי מחלה של כלי הדם המובילים דם ללב(עורקים) וכלי דם פריפריים. במהלכה חומרים שומניים, כולסטרול, תוצרי פסולת מן התאים, סידן ןפיברין (חומר קרישה המצוי בדם) מצטברים בדפנות העורקים ויוצרים משקע המכונה רובד טרשתי. הצטברות כזו שהולכת וגדלה עם הזמן גורמת להתעבות דופן העורק אשר מקטינה את קוטרו. הקטנת קוטר העורק מביאה להפחתת זרימת הדם בו ועל ידי כך לירידה באספקת החמצן לאיברים.כאשר הרובד הטרשתי נקרע נוצר קריש דם על פניו שעלול לחסום באופן חלקי או מלא את זרימת הדם בעורק. כאשר העורק נחסם לחלוטין התוצאה עלולה להיות התקף לב או שבץ מוחי.

סוג העורקים הנפגעים ומקומות התפתחות הרובד הטרשתי שונים מאדם לאדם. המחלה מתפתחת לאט לאורך השנים החל בתקופת הילדות. אצל אנשים מסוימים היא מתפתחת במהירות בעשור השלישי לחייהם ואצל אחרים קצב התפתחותה תלוי בגורמי הסיכון-כמותם ואיזונם.

סיבות

  • תורשה- ישנה הפרעה תורשתית בשם היפרכולסרלמיה משפחתית-פגם גנטי הגורם לוויסות לא תקין של רמות הכולסטרול והשומנים בדם.
  • תזונה נכונה- חשיבות גדולה באיזון רמת השומנים בדם. תזונה עתירת שומנים רוויים תוביל לרמת שומנים גבוהה בדם. שומנים מסוג זה מצויים בבשר ובמוצרי חלב.
  • פעילות גופנית- מורידה טריגליצרדים, LDL ומעלה HDL.
  • גיל ומין- לפני גיל המעבר (סביבות גיל 50) לנשים יש רמות של סך הכולסטרול נמוכות יותר משל גברים בני אותו הגיל. אחרי גיל המעבר המצב מתהפך ולגברים יש פחות. רמת הכולסטרול במגמת עלייה עד גיל 60-65 בערך.
  • משקל- עודף משקל תורם לעליית רמת הLDL בדם. אם הינך בעודף משקל ורמת ה-LDL גבוהה ירידה במשקל תעזור לך להוריד את רמת הLDL . הירידה במשקל יעילה יותר בהורדת הטריגליצרידים ובהעלאת ה-HDL.
  • מחלות- מחלות שונות (כמו סוכרת, תת פעילות של בלוטת התריס)עשויות לגרום לעלייה בכולסטרול.
  • מתח נפשי- מחקרים מעידים שמתח נפשי מעלה את רמות הכולסטרול בדם בטווח הארוך. מתח נפשי גורם לשינויים התנהגותיים כגון: אכילה יותר של מאכים שומניים.

טיפול

שמירה על משקל תקין, פעילות גופנית, דיאטה ותרופות. ישנן תרופות שונות ולהן מטרות שונות.
יש שנועדו לעכב את ייצור הכולסטרול בכבד, יש שנועדו לעכב את ספיגת הכולסטרול, עיכוב יצירת טריגליצרידים והורדת רמתם, הורדת רמת ה-LDL.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​