וייפל – מחלה (Whipple's disease)

תסמונת ע"ש וויפל היא זיהום בקטריאלי נדיר שמשפיע על מערכת העיכול. וויפל מפריע לעיכול סדיר, לפירוק מזון כמו שומנים ופחמימות למרכיביהם וליכולת הגוף לספוג חומרים מזינים.

מידע כללי

תסמונת ע"ש וויפל היא זיהום בקטריאלי נדיר שמשפיע על מערכת העיכול. וויפל מפריע לעיכול סדיר, לפירוק מזון כמו שומנים ופחמימות למרכיביהם וליכולת הגוף לספוג חומרים מזינים.

בנוסף למערכת העיכול תסמונת וויפל יכולה להשפיע גם על איברים אחרים כולל מח, לב, מפרקים ועיניים. ללא טיפול מתאים המחלה קוטלת חיים אך לא משנה היכן בגוף פגעה טיפול אנטיביוטי הוא מוצלח.

תלונות וסימנים

הסימפטומים במחלה זו בדרך כלל מתפתחים במשך שנים.
סימפטומים במערכת העיכול:

  • שלשול
  • כאב בטן או עוויתות הנוטים להחמיר לאחר ארוחות
  • איבוד משקל שקשור לתת ספיגה של נוטריינטים _חומרים מזינים)

סימנים וסימפטומים אחרים:

  • נפיחות במפרקים בעיקר קרסול, ברך וכף יד.
  • תשישות
  • חולשה
  • אנמיה

בין הסימנים והסימפטומים הפחות נפוצים נמצאים גם: חום עד 38.3 מעלות צלסיוס, שיעול, בלוטות לימפה מוגדלות, היפרפיגמנטציה בעור החשוף לשמש ובצלקות (צבע עור כהה יותר), אי נוחות במהלך נשימה בשל דלקת במעטפת הריאות (פלאורה), אוושות לב וטחול מוגדל.
סימפטומים במערכת העצבים:

  • קושי בהליכה
  • ליקוי ראייה
  • חוסר שליטה על תנועות עיניים
  • פרכוסים
  • בלבול
  • אובדן זיכרון

תסמונת וויפל יכולה להיות מסכנת חיים אך יש לה טיפול. יש לגשת לרופא המטפל שלך אם אתה מרגיש סימנים וסימפטומים לא רגילים כמו אבדן משקל לא מוסבר וכאבי מפרקים.
גם לאחר אבחון הזיהום דווח לרופא המטפל אם אין שיפור בסימפטומים. יתכן שהבקטריה עמידה לאנטיביוטיקה שקיבלת.
עקוב אחר הופעתם מחדש של סימפטומים. המחלה יכולה להישנות.

סיבות

הבקטריה שגורמת לתסמונת וויפל נקראית: 'Tropheryma whipplei'. תחילה היא משפיעה על שכבה במעי הדק שנקראית מוקוזה וגורמת לפצעים קטנים (לזיות). עם הזמן הזיהום יכול להתפשט לאזורים אחרים בגוף.
מקורה של הבקטריה וכיצד היא מועברת לבני אדם עדיין נמצא בשלבי מחקר. לא כל מי שנדבק בבקטריה מפתח תסמונת וויפל. ישנם חוקרים הסבורים ששינוי גנטי במערכת החיסון אצל חלק מהאוכלוסייה גורם לאדם לחלות לאחר שבא במגע עם הבקטריה.
גורמי הסיכון שידועים לנו הם מעטים כי הבקטריה עדיין נחקרת. הגורמים העיקריים הם:

  • מין זכר
  • גילאים בין 40 לבין 60
  • גזע לבן מצפון אמריקה ואירופה

כיצד להתכונן?

על מנת לאבחן תסמונת ע"ש וויפל יכול הרופא להמליץ על ביצוע של הבדיקות הבאות:

בדיקה פיזית: הרופא בוודאי יחפש סימנים וסימפטומים שמתאימים לוויפל כמו: רגישות בטנית וצבע עור כהה יותר.
בדיקות דם: ספירת דם (CBC) לאיתור מצבים שנלווים לתסמונת וויפל בעיקר אנמיה (ירידה במספר כדוריות הדם האדומות) ואלבומין נמוך (חלבון שנמצא בדם).
ביופסיה: לקיחת דגימה מרקמת המעי הדק (ביופסיה) היא שלב חשוב באיבחון תסמונת וויפל. בדרך כלל הרופא עושה זאת במהלך אנדוסקופיה של דרכי העיכול העליונות שנקראית גסטרוסקופיה. הביופסיות נבחנות במעבדה תחת מיקרוסקופ בהן מחפשים בקטריות שגורמות למחלות, פצעים שנגרמים ע"י בקטריות וספציפית את הבקטריה שגורמת לתסמונת וויפל. במידה והביופסיה לא תצביע על תסמונת וויפל הרופא ימליץ על ביופסיה מבלוטת לימפה.
אם קיימים סימנים נוירולוגים כמו פרכוסים יהיה צורך לבצע בדיקות נוספות.
בהתאם למקרה תבחן האפשרות לבצע PCR. זו בדיקה שיכולה לאתר את ה DNA (החומר הגנטי התורשתי) של הבקטריה 'Tropheryma whipplel' מתוך ביופסיה או נוזל עמוד השדרה.

טיפול

טיפול בתסמונת וויפל טיפול אנטיביוטי באמצעות אנטיביוטיקה אחת או שילוב של מספר אנטיביוטיקות. לרוב לוקח שנה עד שנתיים עד שמצליחים למגר את הבקטריה לחלוטין. אך שיפור בסימפטומים מופיע כבר בשבוע הראשון להתחלת הטיפול. אם אין פגיעה נוירולוגית ההחלמה היא מלאה לאחר מחזור האנטיביוטיקה.
לרוב תבחר אנטיביוטיקה שתעבור את מחסום הדם – מוח (מחסום סלקטיבי בין מערכת הדם לנוזל המקיף את המוח) ותחסל זיהומים גם במערכת העצבים. חשוב לוודא שלא פיתחת עמידות לתרופות שקיבלת ולעקוב אחר מצבך.
הטיפול במקרים קלים כולל אנטיביוטיקה במתן ורידי למשך שבועיים ובהמשך כדור אנטיביוטיקה אחרת פעם ביום למשך שנה עד שנתיים כדי למנוע את הישנות המחלה.
במקרים קשים כאשר יש סימפטומים נוירולוגיים מקבלים שילוב אנטיביוטיקות בכדורים למשך שנה עד שנה וחצי. הכדורים עוברים את המחסום דם –מוח. במקרה הצורך מתאשפזים ומשלימים את הנוזלים והאלקטרוליטים שחסרים בגלל תת ספיגת הנוטריינטים .

לאחר שבוע עד שבועיים של טיפול באנטיביוטיקה המתאימה יש שיפור בסימפטומים. ולאחר חודש הם נעלמים לגמרי. הבקטריה יכולה להימצא בגוף גם לאחר שנתיים של טיפול אנטיביוטי מבלי שנרגיש סימפטומים. מנגד אם אין שיפור בסימפטומים יש לוודא שלא פיתחת עמידות לאנטיביוטיקה. כלומר, יש צורך בבדיקות מעבדה חוזרות לכל אורך תקופת הטיפול.
סימפטומים נוירולוגיים חמורים או חום גבוה לאורך זמן מצריכים תוספת של סטרואידים.
בשל הפגיעה בספיגת נוטריינטים לגוף צריך ליטול ויטמינים ומינרלים ולמנוע תת תזונה.

גם לאחר שהכל יעבור תצטרך לעבור ביקורות סדירות.
חזרה של המחלה פירושה חזרה על הטיפול האנטיביוטי.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​