אי שליטה בסוגרים (Fecal incontinence)

מידע כללי

אי שליטה בסוגרים הוא מצב המתאר את חוסר האפשרות לשלוט ביציאות.

מסביב לפי הטבעת יש שתי טבעות שריריות שתפקידן לשמור על הצואה שבמעי ולמנוע ממנה לברוח החוצה באופן לא רצוני. טבעת אחת היא פנימית יותר והיא אחראית על התעלה האנאלית שנמצאת במצב סגור בכל זמן מלבד כאשר יש צורך לרוקן את המעי.
כאשר צואה נכנסת לרקטום שריר זה נרפה באופן אוטומטי ומאפשר את מעברה של הצואה אל פי הטבעת. השריר הטבעתי השני קרוב יותר אל פי הטבעת והוא השריר אשר אנו מכווצים בצורה רצונית כאשר אנו חשים בצורך להתרוקן אך רוצים להימנע מלעשות זאת באותו הרגע.

סיבות

ישנם מספר גורמים אפשריים לאובדן שליטה על המעי.
הגורמים הנפוצים ביותר הם:

פגיעה בשרירים הטבעתיים האנאליים- גורם זה הוא הנפוץ ביותר לאובדן שליטה על המעי. הפגיעה בשרירים עלולה להיות פגיעה בשריר טבעתי אחד או בשניהם. פגיעה כזו עלולה להיגרם כתוצאה מלידה, פציעה, ניתוח או צניחה רקטלית.

שלשול- שלשול עלול להיגרם כתוצאה מזיהום במעי, מחלות מעי דלקתיות כגון קרוהן או קוליטיס, תסמונת המעי הרגיש וניתוחים במעי. במקרה של שלשול לאדם הלוקה בו יש בדרך כלל לחצים עצומים על המעי כך שהם מוכרחים להתרוקן באופן מיידי. כך קורה שלא תמיד מספיקים להגיע לשרותים בזמן. לעיתים שלשול עלול להימשך תקופות זמן ארוכות כמו במקרים של מחלות מעיים; מחלות מעי דלקתיות ותסמונת המעי הרגיש. לעיתים אנשים העוברים ניתוחים במעי סובלים משילשול ומאובדן שליטה על המעי. בדרך כלל בעיה זו עוברת מעצמה תוך מספר שבועות לאחר הניתוח כאשר הגוף מתרגל לתבנית פעולת המעיים החדשה אך לעיתים זה אורך יותר זמן.

עצירות- עלולה להיגרם כתוצאה מחוסר תנועה או מחלה, תרופות מסוימות או מחלות עצבים מסוימות כגון מחלת הפרקינסון. במצב של עצירות חמורה המעי מתמלא בצואה עד כדי כך שגושי צואה קטנים מתנתקים ויוצאים החוצה בדרך כלל בלי שהאדם ירגיש בכך. מצב אחר העלול להיגרם הוא שקירות המעי מגורים על ידי הצואה הקשה הנאגרת במעי וכתוצאה מכך יפרישו נוזלים ומוגלה אשר נוזלים החוצה דרך פי הטבעת. נוזלים אלו "נצבעים" בצבע חום עקב מגעם עם הצואה ולכן רבים טועים וחושבים אותם לשילשול.

מחלת עצבים או פגיעה עצבית- מכיוון שהשליטה על המעי דורשת קואורדינציה מורכבת של שרירים ועצבים כל פגיעה עצבית או מחלת עצבים עלולה לפגוע בשליטה על המעי. זה כולל אנשים הסובלים מפגיעה בעמוד השידרה, טרשת נפוצה או ארוע מוחי. המשמעות של פגיעה עצבית עשויה להיות שמישהו לא מקבל את המסרים הנכונים כאשר הרקטום שלו מלא או שהרקטום שלו פשוט יתרוקן בצורה אוטומטית בלי תחושה או שליטה ברגע שהוא מתמלא.
חשוב מאוד לדעת שלעיתים אובדן שליטה על המעי עלול להצביע על מחלה יותר רצינית כגון מחלת מעיים ואף סרטן ולכן חשוב לבצע את הבדיקות המתאימות על מנת לשלול גורמים אלו.

כיצד להתכונן?

מומלץ לפנות תחילה אל רופא המשפחה כדי לאבחן את מקור הבעיה. במקרים מסוימים מומלץ לפנות לרופא מומחה כגון גסטרואנטורולוג. הרופא בדרך כלל יבדוק את השרירים הטבעתיים שלך באמצעות האצבע.

ברוב המקרים יידרשו שתי בדיקות נוספות על מנת לקבוע את טבע הבעיה:

בדיקה אנורקטלית פיזיולוגית- בדיקה שנועדה לבחון את העצבים והשרירים סביב פי הטבעת. משתמשים בצינור קטן או בבלון על מנת למדוד את לחץ השרירים בפי הטבעת במצב של הרפיה ובמצב של לחיצה. כלים קטנים אחרים משמשים לבדיקה האם המטופל מרגיש את מה שצריך והאם העצבים שסביב פי הטבעת מאותתים את האותות הנכונים ובאיזו מהירות.

בדיקת אולטרסאונד אנאלית- בבדיקה זו בתמקדים בשני השרירים הטבעתיים ובוחנים האם ישנה פגיעה כלשהי בהם.

בדיקות נוספות- לעיתים נדרשות בדיקות נוספות מלבד בדיקת האולטרסאונד והבדיקה האנורקטלית.
הבדיקות יכולות להיות בדיקות רנטגן כגון חוקן בריום או בדיקת קולונוסקופיה שמטרתה לבחון האם ישנה מחלת מעי.

טיפול

חוסר שליטה במעי אינו דבר שצריך פשוט לחיות איתו מפני שקיימות מספר אופציות טיפוליות. הטיפול המומלץ יותאם על פי הגורם לאובדן השליטה במעי, חומרת הבעיה ובהתאם לרמה בה המטופל מוטרד מהבעיה.
סוגי הטיפולים המוצעים הם:

טיפול תרופתי- הטיפול התרופתי נועד להקשות צואה רכה או נוזלית או לגרום למעי ללחוץ פחות חזק ובכך להאט את מעבר הצואה דרך המעי ואת יציאתו החוצה דרך פי הטבעת. ישנן גם תרופות להקלה על עצירות.

ביופידבק- בשיטה זו משתמשים במחשב בכדי להראות למטופל כיצד שריריו עובדים, באיזו צורה הוא יכול לתאם את השימוש בשריריו כשהמעי מלא וללמד אותו כיצד לשפר את שליטתו במעי. ביופידבק עשוי לכלול פעולות אחרות תלוי בסוג הבעיה. כל עוד שהשרירים הטבעתיים האנאליים והעצבים האנאליים לא פגועים בצורה חמורה ביופידבק עוזר לרוב האנשים המנסים אותו.

ניתוח- בחלק מהמקרים של אובדן שליטה על המעי ניתן לעשות ניתוח, תלוי בסוג הגורם לבעיה. בדיקת האולטרסאונד האנאלית והבדיקה האנורקטלית פיזיולוגית יקבעו האם ניתן במקרה הספציפי שלך לבצע ניתוח. ניתוח יכול להיות ניתוח לתיקון שריר הטבעתי החיצוני, צניחה רקטלית ועוד.

טיפול עצמי- ניתן לעזור לעצמך בכמה מישורים:

התעמלות לשרירים הטבעתיים האנאלים- טיפול זה יעיל במיוחד אם אין פגיעה רצינית בשרירים. כאשר התרגילים מבוצעים בצורה הנכונה הם מחזקים את השריר הטבעתי החיצוני כך שהוא מסוגל לעזור לך להחזיק את הגזים והצואה בפנים.

אימון המעי- ניתן לאמן את המעי להחזיק את הצואה לזמן ממושך יותר.

הרגלי המעי- יש אנשים המוצאים שהמעי שלהם מגיב טוב ומפתח תבניות פעולה קבועות כאשר שומרים על תזונה נכונה, זמני ארוחות קבועים וזמני התרוקנות קבועים בשירותים. כך ניתן לתכנן את סדר היום שלך ולדאוג להמצא בקרבת שירותים כאשר יש צורך.

תזונה נכונה- למה אתה אוכל ומתי יש השפעה גדולה על שליטתך במעי.

שתיה- יש להקפיד לשתות מספיק על מנת לשמור על פעילות מעיים תקינה.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​