תזונה אישית (Personal Nutrition)

תזונה אישית היא מונח שהוטבע על ידי פרופ' ערן סגל וד"ר ערן אלינב ממכון ויצמן למדע, בשיתוף עם פרופ' זמיר הלפרין, מנהל המערך הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי תל-אביב על-שם סוראסקי, ד"ר דוד ישראלי מבית-החולים כפר שאול, והמרכז הלאומי לרפואה מותאמת אישית במכון ויצמן למדע.

המחקר, רחב היקף וראשון מסוגו בעולם, בוחן את הקשר בין תזונה, רמות הסוכר בדם ואוכלוסיות החיידקים במעי (מיקרוביום).

במחקר מנתחים החוקרים את העלייה האישית ברמת הסוכר בדם אצל אנשים שונים בעקבות אכילת מזונות שונים, כיצד מושפעות רמות הסוכר מפעילות גופנית או משינה וכיצד מושפעת העלייה ברמת הסוכר מהרכב אוכלוסיות החיידקים במעי.

התפיסה הנובעת ממחקר זה מהווה חלק ממגמה עכשווית עולמית של פיתוח רפואה המותאמת אישית לכל חולה. בעקבות המחקר פיתחה חברת DayTwo מוצר מהפכני, הכולל איסוף נתונים אישיים, ניתוחם במעבדה באמצעות כלים מתקדמים ובניית תפריט אישי המגיע אליך באמצעות אפליקציה שתעזור לך לשמור על רמת סוכר מאוזנת באמצעות תזונה מותאמת אישית.

מידע כללי

בניגוד לדעה הרווחת, סוגי מזונות הגורמים לעליית רמות הסוכר בדם, וכתוצאה מכך לסיכון גבוה יותר לסיבוכים רפואיים כמו סוכרת, מחלות לב ושבץ, משתנים מאדם לאדם. אחד מגורמי ההשפעה הוא הרכב חיידקי המעיים, המיקרוביום, המהווה נתון אישי אצל כל אדם ומשפיע על המצב הבריאותי, על המשקל ועל ההרגשה הכללית.

תלונות וסימנים

כיום אנחנו מבינים שאוכלוסיות החיידקים החיים על גופנו ובתוכו משפיעות על השונות בין בני אדם, על בריאות ומצבי חולי ואפילו על הקוגניציה והרגש, לא פחות מהשונות הגנטית שיש ביננו.

אם נשווה את כמות הגנים שיש לנו לכמות הגנים המיקרוביאליים של החיידקים החיים על גופנו, נגלה שהגוף מורכב למעשה מ-99% חיידקים, מבחינה כמותית על כל תא אנושי בגוף האדם קיימים כ-10 תאים של חיידקים. אם נשקול יחד את כל החיידקים שחיים בגופו של אדם בוגר נקבל כ- 3 ק"ג של חיידקים. במילים אחרות: החיידקים החיים בגופנו הינם מעין איבר גדול, שמשקלו כפול ממשקל המוח והוא בעל תפקידי מפתח בבריאות האדם.

כיום אנו יודעים בוודאות, כי אברי הגוף השונים מאופיינים בסוגים שונים של חיידקים. השונות בין סוגי החיידקים באברי הגוף זהה לשונות בין סוגי בעלי החיים המאכלסים את יערות הגשם באמזונס, לעומת אלו החיים במדבר סהרה. דבר נוסף שאנו יודעים הוא, שהמיקרוביום משתנה לאורך החיים והוא אופייני גם לכל אדם ואדם – ממש כמו טביעת אצבע מיקרוביאלית.

סיבות

מחקר פורץ דרך של ד"ר ערן אלינב ופרופ' ערן סגל ממכון ויצמן, מראה שאין אף פריט מזון שאפשר לחזות את השפעתו על כלל האנשים וכי הסיבה לשונות הזאת היא המיקרוביום: הרכב חיידקי המעיים, הייחודי לכל אדם ומהווה מעין "גנום שני" שלנו.

זהו מחקר התזונה הגדול מסוגו בהיסטוריה. 1,000 אנשים אכלו במשך שבוע את מה שהם נוהגים לאכול, כשהם מחוברים למוניטור זעיר. בכל חמש דקות ביצע המוניטור מדידת סוכר (ובסך הכל 2,000 בדיקות לכל משתתף), וכיוון שהמשתתפים דיווחו בזמן אמיתי על כל מה שאכלו, אפשר היה להתאים כל מדידת סוכר למזון שנאכל.

התוצאות היו דרמטיות: ראשית, התברר, שאין אף פריט מזון שאפשר לחזות את השפעתו על כלל האנשים. רמות הסוכר של 60% מהנבדקים נסקו גבוה יותר בתגובה לאורז מאשר לגלידה. אנשים הפגינו שונות כל כך גדולה בתגובה לאותם מזונות, עד שמה שהיה טוב לאדם אחד יכול היה להיות רע לאחר, ולהפך.

במילים אחרות, שוב התברר שכל אדם הוא ייחודי ואין לך שניים זהים, גם כשמדובר בתזונה, והשונות בתגובות האנשים קשורה, בין היתר, לשונות באוכלוסיות החיידקים שלהם.

מהלך וסיבוכים

לאורך כל החיים התזונה היא אחד הגורמים המשפיעים ביותר על אוכלוסיית החיידקים. אחד הדברים שגילה המחקר, הוא כי שינוי בתפריט התזונתי, משפיע על הרכב המיקרוביום. זה אומר שהחיידקים משפיעים על תגובות הגוף למזון, אבל גם מושפעים ממנו. האינטראקציות בין החיידקים, התזונה והגוף האנושי הן רב־כיווניות.

בירור רפואי

בעקבות המחקר פיתחה חברת DayTwo מוצר הכולל איסוף נתונים אישיים, ניתוחם במעבדה ובניית תפריט אישי המגיע אליך באמצעות אפליקציה שתעזור לך לשמור על רמת סוכר מאוזנת באמצעות תזונה מותאמת אישית.

אצלנו בגסטרומד

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​