דיאטה דלת שומנים (Diet – Low Fat)

שני סוגי שומנים נוכחים בדם: כולסטרול וטריגליצרידים. מטרתה של דיאטה דלת שומנים להפחית בכמות השומנים הנצרכת במזון, למטופלים הנמצאים בקבוצת סיכון או הסובלים ממחלות הקשורות בעודפי שומנים.

מידע כללי

הכולסטרול הינו חומר שומני הנמצא בקרום התא של כלל תאי הגוף, וחיוני ליצירת חומרים שונים בגוף, ביניהם הורמונים, מלחי מרה וקרומי תאים. מקורו במזון מן החי ובייצור עצמי של הגוף.

בבדיקות דם מבחינים בין הכולסטרול "הרע" (LDL) והכולסטרול " הטוב" (HDL).

הכולסטרול "הרע" הוא נשא של הכולסטרול הגורם לשקיעתו בדפנות כלי הדם. ככל שרמת הכולסטרול " הרע" גבוהה יותר, גובר הסיכון לחלות בטרשת העורקים, מחלת לב וכלי דם, שבץ, פגיעה במוח ובכלי דם צוואריים ופגיעה בכליות. הכולסטרול "הטוב" (HDL) מסלק את עודפי הכולסטרול "הרע" מהדם, וככל שרמתו גבוהה יותר כך קטן הסיכון לחלות בטרשת העורקים.

הסוג השני של השומנים בדם הם הטריגליצרידים, הנספגים מהמזון, ובעיקר מפחמימות וסוכרים, ומיוצרים בכבד. רמות גבוהות שלהם מהוות סיכון למחלות לב.

תלונות וסימנים

באילו מצבים מומלצת הדיאטה

דיאטה דלת שומנים מומלצת לסובלים מרמות טריגליצרידים גבוהות (מתחת ל 200 מג' %, בנוכחות סוכרת או מחלת לב מתחת ל-150- מג' (%; לסובלים מכולסטרול גבוה (מעל 200 מג' %, או מעל 5 מילימול לליטר); לחולי סוכרת או לבעלי ערכי סוכר גבוה.

טיפול

הדיאטה

המחקר המודרני מבחין בין ארבעה סוגי שומנים בתזונה:

  1. שומן רווי – קשור בהעלאת רמת הכולסטרול בדם וביתר לחץ דם ובכך מגביר את הסיכון להתפתחות טרשת העורקים.
  2. שומן חד-בלתי-רווי – קבוצת שומנים המסייעת לשמור על ערכים תקינים של HDL ומומלץ שתהווה את סוג השומן המרכזי בתפריט היומי בהתאם לכמות השומן היומית המומלצת.
  3. שומן רב- בלתי-רווי – מספקים לגוף חומצות שומן חיוניות ועל כן חייבים להיכלל בתפריט היומי. מאידך לחומצות שומן אלו נקשרות גם השלכות בלתי רצויות ולכן מומלץ לצרוך מקבוצה זו בהגבלה , על פי רב 1-2 כפיות שמן ליום (כולל הבישול כמובן). מקורות לשמנים אלו הם: שמן סויה, שמן תירס, שמן חמניות, מיונית, אגוזים וגרעינים.
  4. שמן דגים – שייך לקבוצת השומנים הרב הבלתי רווים המכונים גם בשם אומגה 3 (בניגוד לשאר השומנים הבלתי רווים המכונים אומגה 6). שמן זה נמצא כתורם למניעת התפתחות טרשת עורקים ולהפחתת מחלות לב ויתר לחץ דם.


מה כן לאכול?

עיקר הדיאטה כולל סיבים תזונתיים, פירות, ירקות טריים ומבושלים, 60% קלוריות שהגיעו מפחמימות, רצוי מורכבות, 20% משומנים ו-20% מחלבונים.

מומלץ לצרוך קטניות מונבטות, מוצרי חלב רזים (עד 5%), בשר בקר רזה, הודו, עוף ללא עור, שיבולת שועל, עדשים, שעועית, חומוס, טופו, דגי מים קרים, זרעי פשתן, שמנים צמחיים כמו שמן זית, שמן תירס ושמן חמניות בכבישה קרה- המהווים מקור טוב לחומצות שומן חיוניות, שום, בצל, תבלינים נוגדי חמצון המונעים את חמצון הכולסטרול.

מה לא לאכול?

תזונה דלת שומנים היא תזונה דלה בשומן טראנס, שומן רווי וכולסטרול, הנמצאים במזונות מן החי ובמזונות מעובדים, כמו חמאה, גבינות שמנות, בשר, עוגות ודברי מאפה, שוקולד, מזון מטוגן, גלידה ועוד.

במצב של רמות גבוהות של טריגליצרידים, יש להקפיד הקפדה יתרה גם על צריכת פירות, המכילים סוכר ותורמים להיווצרות של שומנים בדם. אין לצרוך יותר מ-2-3 מנות פרי ביום.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​