פיזיותרפיה של רצפת האגן

פיזיותרפיה של רצפת האגן (Pelvic Floor Physiotherapy)

פיזיותרפיה במקורה היא המקצוע הפרא רפואי היחידי, העוסק באבחון, שיקום ומניעה של בעיות וכאבים במערכת התנועה. מדובר במקצוע מדעי מבוסס ידע, שמטרתו להביא את המטופל לתפקוד מיטבי.
פיזיותרפיה של מערכת העיכול היא למעשה חלק מפיזיותרפיה של רצפת האגן, והיא ענף חדש יותר בתוך הפיזיותרפיה, המטפל בהפרעות בתנועתיות ותפקוד גם במערכת העיכול. למעשה, דרך עבודה על רצפת האגן ניתן להשפיע בצורה עקיפה על מערכת העיכול ולשפר את תפקודה .
לאור העובדה כי מעל ל-50% מהחולים המופנים לאבחון וטיפול גסטרואנטרולוגי, סובלים מקשת ההפרעות הללו, הפך ענף זה לבלתי נפרד מהטיפול הפיזיותרפי.

התפיסה העומדת בבסיס הטיפול הפיזיותרפי בכלל, והטיפול באמצעות פיזיותרפיה של מערכת העיכול בפרט, היא כי הגוף יודע לרפא את עצמו וכי תהליכי ריפוי בגוף מתקנים ליקויים ונזקים שנוצרים עקב מחלות ותהליכים פתולוגיים.

באילו מצבים מומלץ הטיפול בפיזיותרפיה של מערכת העיכול?

מערכת העיכול כוללת את המעבר שבין הפה לפי הטבעת. בכל אחד מהאיברים שבדרך יכולה להיות הפרעה שתיחשב להפרעה במערכת העיכול:
ושט – קשיי בליעה, צרבת, צרידות כתוצאה מהפרעה במערכת העיכול, מחלת ההחזר הקיבתי-ושטי (GRED), אכלזיה.
קיבה – האטה בהתרוקנות הקיבה, דיפפסיה תפקודית, נפיחות בבטן.
מעיים – תסמונת המעי הרגיש.
רצפת האגן – עצירות, שלשולים, צניחת חלחולת, דליפת צואה, כאבים ברצפת האגן

הטיפול

אבחון פיזיותרפי מורכב מהקשבה לתלונות הגופניות (אנמנזה) בעזרת שאלות מנחות, על מנת להגיע להבנה מלאה ככל האפשר של הסיבות ונסיבות הפגיעה. בהמשך לכך מגיעה הבדיקה הפיזית, המתבססת על נתוני האנמנזה ומלווה במבחנים הגופניים הרלוונטיים.

פיזיותרפיה של רצפת האגן

טיפול פיזיותרפיה הינו טיפול שמרני הכולל הדרכה, טיפול התנהגותי,טכניקות ידניות ,טכניקות מכשירניות ותרגילים. הטיפול הינו שיקומי ומטרתו להחזיר למטופל את היכולת לשלוט בשרירי רצפת האגן בצורה מתואמת והרמונית ובדרך זו להשפיע על תפקוד תקין של אברי האגן. המפגש הראשוני כולל תשאול המטופל על בעייתו ועל מצב בריאותו הכללי , הסבר אנטומי פיזיולוגי בסיסי על מבנה ותפקוד רצפת האגן וכן הסבר על מקור הבעיה ומהותה.בהמשך נבדק המטופל בדיקת יציבה בדיקת תנועתיות של הגב התחתון והגפיים התחתונות, בדיקה ידנית של רצפת האגן ובדיקה ע"י מכשיר הביופידבק הבודק את יכולת תפקודם ואופן פעולתם של השרירים: כוח כיווץ, יכולת הרפיה, סיבולת ועבודה הרמונית.
הטיפול הפיזיותרפי של רצפת האגן מלמד זיהוי שרירי רצפת האגן וחיזוקם על ידי תרגול באמצעות ביופידבק, השגת שליטה טובה הן על הכיווץ (מניעת דליפות) והן על ההרפיה (מניעת עצירויות) של סוגר פי הטבעת, חיזוקם והעלאת הסיבולת שלהם. החזרת יכולת התגובה של החלחולת למלאות בנפחים הולכים וקטנים, עד להשגת רגישות נורמלית (מניעת עצירות), החזרת הגמישות לחלחולת בנפחים הולכים וגדלים, עד להשגת יכולת התאפקות סבירה (מניעת דליפות). גם לחיזוק שרירי הבטן הרוחביים חשיבות רבה, בלעדיהם לא ניתן יהיה ללמד התרוקנות נכונה, שתמנע את השימוש המסוכן בלחיצת הסרעפת כלפי מטה.

פיזיותרפיה נשימתית

לתרגילי נשימה יש תפקיד מכריע בפיזיותרפיה של רצפת האגן ושל מערכת העיכול. הנשימה למעשה מאפשרת לנו לעסות את האיברים הפנימיים, שאין לנו דרך אחרת להגיע אליהם.
תרגול הנשימה הסרעפתית היא עיקר העבודה בפיזיותרפיה נשימתית לרצפת האגן ולמערכת העיכול. הנשימה הסרעפתית היא נשימה עמוקה, המכניסה ומוציאה כמות גדולה של אוויר, ועל ידי כך מאווררת חלקים גדולים של הריאות.
הסרעפת היא מערכת השרירים תומכי הנשימה החשובה ביותר. היא ממוקמת לרוחב מרכז הגוף, במקום בו החזה והבטן נפגשים, ממש מעל מערכת העיכול, בגבול התחתון של בית החזה.
הסרעפת היא בעלת מבנה קמור. כיווצה משטיח אותה ומגדיל את נפח בית החזה, ובו בזמן דוחס את איברי הבטן מטה. מכיוון שאיברי הבטן דוחפים את קיר הבטן הקדמי, התוצאה נראית למעשה כניפוח הבטן.
שימוש בסרעפת משפר את פעילות הקיבה ומערכת העיכול. נשימה אל הסרעפת ותנועת העיסוי הכדורית שיורדת לכיוון הבטן ונתמכת בנשימה עמוקה, תומכת באיברי מערכת העיכול, מעסה אותם ומשפרת את תפקודם.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​