וושט ע"ש בארט (Barrett's esophagus)

ושט ע"ש בארט הינו מצב בו רירית הושט (שריר בצורת צינור שתפקידו להעביר אוכל ורוק מהפה לקיבה) משתנה לרירית של המעי.

מידע כללי

ושט ע"ש בארט הינו מצב בו רירית הושט (שריר בצורת צינור שתפקידו להעביר אוכל ורוק מהפה לקיבה) משתנה לרירית של המעי. לתופעה זו אין בדרך כלל תסמינים והיא שכיחה אצל אנשים הסובלים מצרבת תקופה ארוכה, אך מספר קטן של אנשים המאובחנים במצב זה מפתחים סיבוך נדיר של סרטן הושט.

תפקידו העיקרי של הוושט הוא להעביר מזון, נוזלים ורוק מהפה לקיבה.
הושט מעביר מזון לקיבה בעזרת התכווצויות מתואמות של רקמת השריר שלו. תהליך זה מתבצע באופן אוטומטי ורוב האנשים אינם מודעים להתרחשותו. רבים חשים בוושט שלהם כאשר בלעו מזון גדול מידי, אכלו מהר מידי או בזמן שתייה של משקה קר או חם מידי. לאחר מכן מרגישים באי נוחות את המזון או המשקה עובר מהוושט לקיבה.
רקמת השריר בוושט מוחזקת משני צדדיה ע"י מעין שסתום. כאשר בולעים, המסתם נרפה באופן אוטומטי על מנת לאפשר למזון או השתייה לעבור מהפה לקיבה. לאחר שהמזון מגיע לקיבה, מתכווץ השסתום התחתון כדי למנוע ממזון לעלות חזרה מהקיבה לכיוון הפה. שרירים אלו מאפשרים לנו לבלוע גם במצב של שכיבה ואפילו במצב שבו הראש כלפי מטה. כאשר אנשים מגהקים במטרה לשחרר אויר שנבלע או גז ממשקאות מוגזים, המסתמים מתרפים וכמות קטנה של אוכל או משקה עשויים לעלות חזרה לפה, מצב זה נקרא החזר וישטי – reflux.

במצב כזה, שרירי הושט מחזירים את שארית המזון חזרה אל תוך הקיבה. כמות קטנה של החזר וישטי ותגובה מידית של הושט מוגדרים כמצב תקין ונורמאלי.

GERD- מחלת ההחזר הושטי
נוזלים או גז החוזרים מהקיבה לושט בדרגה קלה הינם מצב נורמאלי. כאשר תדירות ההחזרים עולה, מצב זה מוגדר כבעיה רפואית או מחלה.
הקיבה מייצרת חומצות ואנזימים לפירוק ועיכול המזון. כאשר תערובת זו מוחזרת לוושט באופן תדיר יותר מהתקין או למשך תקופת זמן ארוכה זה עלול לגרום לתסמינים. תסמינים אלו מתוארים ע"י הסובלים מהם כצריבה באזור החזה.
תסמין GERD יכול להחמיר כתוצאה מעודף משקל, אכילת מאכלים מסוימים או בהריון. רוב האנשים סובלים מתסמיני GERD במשך תקופה קצרה אינם זקוקים לטיפול רפואי, אך במקרים קשים יותר נחוץ לטפל בתרופות סותרות חומצה.
כאשר GERD לא מטופל במשך תקופה ארוכה עלולים להיגרם סיבוכים כגון כיב ושטי הגורם לדימום, או לצלקת אשר חוסמת את תנועת הבליעה דרך הוושט. החזר ושטי יכול גם לגרום לתסמינים כמו לחץ בחזה, שיעול כרוני ולעיתים נדירות גם אסטמה.

GERD ושט על שם בארט
בקרב חלק מהחולים שסובלים מתסמונת ההחזר הושטי, הרירית בוושט תחתון משתנה לרירית של מעי, מצב זה מוגדר כ"ושט ע"ש בארט".
יש מקרים בהם חולים אובחנו בבארט ללא תלונות מקדימות של צרבות, אבל ברוב המקרים יש קשר בין שתי התופעות. גיל האבחנה הממוצע הוא 60, ושכיח אצל גברים פי 2 מאצל נשים.

ושט על שם בארט וסרטן הושט
לושט על שם בארט אין תסמינים לכשעצמו .חשיבותו נובעת מכך שנראה שהוא שלב מקדים להתפתחות סרטן הושט. הסיכון לפתח סרטן הוא גבוה יותר בוושט ע"ש בארט מאשר באוכלוסיה ללא המחלה. שכיחות סוג סרטן זה עולה בשנים האחרונות אולי עקב עלייה בסובלים מעודף משקל ומ- GERD.למאובחנים בושט על שם בארט קיים סיכוי קטן לפתח סרטן הושט – פחות מאחוז לשנה.

כיצד להתכונן?

האבחנה של ושט על שם בארט נעשית רק על ידי ביופסיה שנלקחת מהוושט במהלך בדיקה אנדוסקופית של מערכת העיכול העליונה (גסטרוסקופיה). במהלך הבדיקה ניתן לצפות ברקמת וושט חשודה ממנה נלקח הדגימה (ביופסיה) לאבחנה.
בחולים אשר סובלים או סבלו בעבר מתסמיני GERD במשך תקופה ארוכה מומלץ לעבור בדיקה אנדוסקופית כדי לבדוק ושט ע"ש בארט.

טיפול

בושט על שם בארט אין צורך לטפל. הטיפול המומלץ הוא רק ע"י תרופות המווסתות את החומצה על מנת לעצור את התקדמות המחלה. ההמלצה היחידה בחולים עם ושט ע"ש בארט היא לערוך בדיקת גסטרוסקופיה כל שלוש שנים על מנת לעקוב אחרי התפתחות הרקמה לסרטנית. לפני שמתפתח סרטן הושט מופיעים תאים טרום סרטניים בושט, מצב הנקרא דיספלסיה ומאובחן רק בביופסיה.
אם תשובת הביופסיה מראה שאכן ישנם תאים סרטניים בושט, ימליץ בדרך כלל הרופא על ניתוח להסרת הרקמה הנגועה או ניתוח להסרת הושט.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​