כיב פפטי (Peptic Ulcer Disease)

כיב הוא פצע על דופן הקיבה הנגרם בעיקרו על ידי חיידק ההליקובקטר פילורי. הליקובקטר פילורי הוא חיידק בעל צורה ספירלית הנמצא בקיבה. ברוב המקרים נוכחות החיידק אינה גורמת לכל בעיה, אולם אצל חלק מבני האדם נוכחותו עשויה לגרום לדלקות וכיבים

מידע כללי

כיב הוא פצע על דופן הקיבה הנגרם בעיקרו על ידי חיידק ההליקובקטר פילורי. הליקובקטר פילורי הוא חיידק בעל צורה ספירלית הנמצא בקיבה. ברוב המקרים נוכחות החיידק אינה גורמת לכל בעיה, אולם אצל חלק מבני האדם נוכחותו עשויה לגרום לדלקות וכיבים. צורת החיידק ואופן תנועתו מאפשרות לו לחדור את השכבה הרירית המגנה על דופן הקיבה ולהפכה לפגיעה להשפעת חומצות ואנזימים. החיידק עלול אף להיצמד אל תאי הקיבה ובאופן זה להחליש עוד יותר את מנגנון ההגנה של הקיבה ולגרום לדלקת מקומית. בנוסף, מסיבות שאינן מובנות לחלוטין מסוגל החיידק גם לגרום לקיבה לייצר חומצה נוספת. עודף חומציות זו עשויה לגרום לדלקת בחלק העליון של התרסריון.

תלונות וסימנים

התסמינים הנפוצים ביותר הם כאב צורב בחלל הבטן, בין עצם החזה לטבור. לעתים קרובות מופיע הכאב בין הארוחות או בשעות הבוקר המוקדמות. הכאב עלול להימשך בין מספר דקות למספר שעות וניתן להקל על הכאב באמצעות אכילה או נטילת סותרי חומצה. במקרים נדירים יותר כוללים התסמינים בחילות, הקאות, ירידה בתיאבון וירידה במשקל. ייתכן דימום מהכיב בקיבה או בתריסריון. לעתים החולה אינו מודע לכיב המדמם בשל אובדן דם איטי ללא עקבות בצואה. חולים אלה עלולים לחוש עייפות וחולשה. במקרי דימום מוגבר ימצאו עקבות בדם בקיא או בצואה.

כיצד להתכונן?

כיבים ניתן לאבחן בעזרת בדיקות אנדוסקופיות, צילומי רנטגן ובדיקות ספציפיות לאיתור הליקובקטר פילורי. לאחר אבחון כיב יבקש הרופא לאשר או לשלול את נוכחותו של החיידק ההליקובקטר פילורי. הכחדת החיידק עשויה לרפא את מחלת הכיב. בדיקת נוכחות החיידק יכולה להתבצע בעזרת בדיקות דם, בדיקות נשימה ונטילת דגימות רקמה מן הקיבה.

טיפול

קיימים מספר סוגי תרופות לטיפול בכיב קיבה ותריסריון, כולל סותרי חומצה חסמי H2, מעכבי משאבת מימן אשלגן ותרופות המגנות על שכבת הרירית. במקרה של זיהום בהליקובקטר פילורי משתמשים בתרופות אלה בשילוב עם אנטיביוטיקה. כאשר אין תגובה לטיפול תרופתי או כאשר מתפתחים סיבוכים יש צורך בהתערבות כירורגית.

הניתוח נחשב לשיטה יעילה לריפוי הכיבים, למניעת הישנותם ולמניעת סיבוכים עתידיים, אולם לעתים הוא עלול לגרום למספר בעיות. בנוסף יש לציין שמחקרים מצביעים על כך שעישון מעכב את ריפוי הכיבים וקשור גם להישנותם. מסיבה זו על הסובלים מכיבים להימנע מעישון.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​